Extrem stor risk för bränder i Västervik
Den ovanligt torra sommaren gör att risken för skogsbrand i Västerviksområdet är stor. Sedan mitten av juli råder eldningsförbud i hela Kalmar län.- Just nu är det knastertorrt och uppstår det en brand på en mindre ö skärgården hinner vi inte dit, säger Jörgen Svensson på Räddningstjänsten i Västervik.
Foto: Fotograf saknas!
- En kollega till mig var ute i skärgården i helgen och mötte några som gjorde upp en öppen eld i anslutning till strandkanten. Den fick de strax släcka. Uppstår en brand ute i en skog på en mindre ö kommer den sannolikt att bli helt nedbrunnen eftersom vi inte hinner ut dit i tid, säger brandbefäl Jörgen Svensson.
Enligt Räddningsverkets bedömning är risken för skogsbränder extremt stor i de torra markerna i Västerviksområdet. Jörgen Svensson uppmanar allmänheten att vara försiktig, och förberedd, när man eldar.
Under eldningsförbudet får man endast grilla på anordnade grillplatser eller grillar på ben högt över marken. Jörgen Svensson råder allmänheten tänka igenom vad som finns tillgängligt för att kunna släcka en brand, innan de tänder sin grill.
- Det kan till exempel vara att man har trädgårdsslangen i närheten. Det har visat sig att människor ofta missar det närmsta släckningsredskap till hands när en brand uppstår, och springer förbi dem i jakt på annat.
Att grilla med de populära engångsgrillarna är inte att rekommendera i nuläget.
- De är högst olämpliga när de står tre centimeter ovanför en gräsyta, det blir farligt. Jag vet att campingen på Lysingsbadet har förbud mot att använda engångsgrillar nu. Bredvid husvagnar och tält är spridningsrisken stor.
Även om risken för brand är störst vid gnistbildning är risken inte över för att grillningen är över. Värmen kan pyra under askan i engångsgrillen i flera dygn efteråt.
- Det är likadant med grillning hemma, folk häller ut aska som de tror är kall, men när syre tillförs med blåsten kan det börja brinna i trädgården eller i soptunnan, säger Jörgen Svensson.
Efter grillningen ska man placera aska och kol i behållare av obrännbart material, som till exempel en plåthink med lock.
Sommarens skogsbränder har troligen varit relaterade till åskan, trots en mild åsksäsong. Efter ett blixtnedslag kan den torra marken ligga och pyra i flera dagar innan en brand uppstår.
Rickard Brown på Räddningstjänsten i Västervik råder markägare att själva gå ut och kontrollera att man inte ser eller känner doften av rök i sin mark där man misstänker att åskan slagit ned.
Även de områden som innehåller träd som fällts efter stormen Gudrun utgör en av riskerna för skogsbrand
- Ja för oss är det en risk, de är väldigt otillgängliga att komma åt och det är mer mark som är torr nu, säger Rickard Brown.
Enligt SMHI kommer ett lågtryck med skurar och åska att dra in över östra Götaland under fredagen, men värmen kommer troligen åter igen.
- Eftersom regnet rör sig från väster till öster kommer det nog inte mycket nederbörd till Västerviksområdet, men troligtvis lite åska, säger Eva Brokhöj, meteorolog på SMHI.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!