Extrem torka hotar spannmålsskörden
Det fina högsommarvädret håller i sig. Men det är inte alla som är lika glada för solskenet.Värmen och solen torkar ut jorden och många bönder riskerar att förlora delar av sin skörd. Mats Malminger, lantbrukare i Edsbruk, är orolig.
Orolig. Åke Bäckström på Vassbäcks gård förlorar delar av sina intäkter om regnet uteblir. FOTO: Mattias Ahlm
Foto:
Mats Malminger är lantbrukare på Winäs säteri i Edsbruk. Han odlar bland annat havre, vete och korn, men också oljeväxter som raps. Och det är just spannmålen som är känsliga för torka. Kärnorna blir mindre och axen växer sig inte lika höga som vid normala regnförhållanden. Kvalitén på skörden blir därför sämre.
Ytorna är också så stora att det inte lönar sig med konstbevattning. Det blir för dyrt i förhållande till intäkterna som spannmålen ger.
Mats Malminger äger också skog, men spannmålen är ändå en viktig inkomstbringare.
- Har jag riktig otur förlorar jag en tredjedel av mina totala intäkter på grund av torkan. Men det är först i början av hösten när allt är skördat som jag kan se hur illa det är.
Åke Bäckström, lantbrukare på Vassbäcks gård i Västervik, oroar sig också över torkan även om hans situation inte är lika akut. Hans verksamhet är främst inriktad mot jordgubbar och potatis och de klarar torkan bättre. De går också bra att konstbevattna. Men han har även en hel del havre och vall.
- Jag behöver havren och halmen för att strö runt jordgubbarna. Det håller sanden borta och då blir jordgubbarna finare. Men jag har också en del hästar på gården som behöver sitt foder. Samtidigt säljer jag också en del havre.
Åke Bäckström säger också att hans havreodlingar knappt lönar sig. Utsäde och gödning kostar nästan lika mycket som det han får in från försäljningen. Nu ligger priset på 60 öre per kilo.
- Men jag behöver ändå havreodlingarna för att hålla jorden i skick, säger Bäckström.
I lördags kom det dock ett rejält skyfall, tolv millimeter på tio minuter. Men innan dess har det varit torrt. Det har inte regnat ordentligt sedan i början av juni.
- Det var många år sedan det var så här torrt, säger Bäckström.
Men samtidigt får det inte bli för mycket regn. Blir det för blött kvävs växterna av syrebrist.
Hagel är inte heller något lantbrukare önskar sig. Då böjs axen och stora delar av produktionen försvinner. Det är alltså viktigt hur och när det regnar.
- Man brukar säga att innan midsommar kan det aldrig regna för lite och efter midsommar kan det aldrig regna för mycket, säger Bäckström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!