F-kassan i Västervik växer

Kuststäder vinnare när Försäkringskassan centraliserar sin verksamhet.

Västervik2005-01-26 00:25
Försäkringskassan i Kalmar län ska koncentrera sin verksamhet till Västervik, Oskarshamn och Kalmar. Det föreslår en intern utredning om Försäkringskassans framtida organisation.
? Förslaget om tre produktionskontor presenteras just nu ute i verksamheten, men inga beslut är fattade, säger Försäkringskassans länsdirektör Erik Kärnekull.

80 av sammanlagt 350 tjänster i länet berörs av omorganisationen som beräknas vara slutförd vid årsskiftet 2006. Tanken är att personalen från övriga kommuner ska flyttas över till de tre nya kontoren. Hur många tjänster som hamnar i Västervik beror på vilken enhet de anställda väljer att flyttas till.
? Det är naturligtvis blandade reaktioner bland personalen. En del individer med goda kommunikationsmöjligheter rycker på axlarna och tycker att huvudsaken är att de får ha jobbet kvar, andra ser större svårigheter, konstaterar Erik Kärnekull.
Från de tre ?arbetsledande enheterna? ska handläggare åka ut och träffa försäkringstagarna på kontor i anslutning till vårdcentraler i länet.
? Jag kan inte alls se att förslaget kommer leda till försämringar i servicen till medborgarna.
En annan tanke är att de nya kontoren ska specialisera sig på olika försäkringsområden. Genom denna effektivisering och kompetenshöjning hoppas man kunna frigöra resurser för arbetet med långtidssjukskrivna.
? Vi tror även att samarbetet med landstinget leder till kortare beslutsvägar som gynnar våra kunder. Går man till doktorn kan man klara av två ärenden på samma gång när även Försäkringskassans service finns på vårdcentralen.

Det är krympande ekonomiska ramar som ligger bakom beslutet att förändra organisationen.
? Vi vill inte säga upp personal på våra kontor, och då måste vi försöka hitta besparingar på lokalerna, samt effektivisera arbetsformerna i de lokaler vi sedan har kvar.
År 1998 hade Försäkringskassan representation i samtliga 12 kommuner i länet. Nu finns bemannade kontor i sex kommuner.
? Vissa kontor har i dag för lite bemanning vilket på sikt kan hota rättssäkerheten för våra kunder. Oavsett var man bor i länet måste det finnas tillräckliga resurser och kunskaper för rättvis bedömning av ärendena.
Vad organisationsförändringen konkret innebär för kontoret i Västervik är för tidigt att säga.
? Vi vet ännu inte hur de olika försäkringsgrenarna kommer att se ut, men en koncentration kommer att påverka personalen här på ett eller annat sätt, säger Per Adler, chef för Försäkringskassan i Västervik.

Om en av de tre rikstäckande arbetsskadeenheterna (se artikel ovan) placeras i länet skulle det innebära 150 nya tjänster till Västervik. Det skulle ändra förutsättningarna för den planerade omorganisationen.
? Det skulle förändra hela upplägget. Men ännu finns inga politiska beslut om var arbetsskadeenheterna ska placeras. Visst skulle man kunna vänta, men min uppgift är att reagera på det som redan är beslutat, säger Erik Kärnekull.
Enligt Erik Kärnekull berörs inte kontoret i Gamleby av förändringen.
? Där finns ett samarbete med medborgarkontoret, och jag uppfattar det som att den funktionen inte kommer att beröras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om