Få koll på pensionen

I dagarna dimper det orange kuvertet med pensionsinformation ner i brevlådan hos Västerviksborna. För många kan det kännas för tidigt att börja bry sig, men de flesta tjänar på att se över sin prognos.

Privatekonomen Ann-Sofie Magnusson tycker att även unga bör fundera på sin pension. Det är viktigt att komma ihåg att hela livets inkomst har betydelse för pensionen.Foto: Lars Lydig

Privatekonomen Ann-Sofie Magnusson tycker att även unga bör fundera på sin pension. Det är viktigt att komma ihåg att hela livets inkomst har betydelse för pensionen.Foto: Lars Lydig

Foto:

Västervik2009-02-28 00:07
Är du en av dem som sticker huvudet i sanden och hoppas på det bästa för ålderns höst? Avsätt då en ynka timme av din lediga tid redan nu så får du veta om du har anledning att oroa dig. Ju längre tid du har kvar till pensionen desto svårare är det att göra exakta prognoser. Men det är aldrig fel att ta reda på så mycket som möjligt så tidigt som möjligt. - Det viktigaste är att du får ett grepp om hur mycket pengar du har och var de finns. Då vet du om du behöver ha ett eget sparande också, säger Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken.  Det orange kuvertet som du får av försäkringskassan och premiepensionsmyndigheten, PPM, berättar hur mycket pengar du har i din allmänna pension. I år utlovas dessutom ett mer pedagogiskt utformat kuvert som ska vara lättare att förstå. Men för de allra flesta är premiepensionen bara en del av pensionen som även kan bestå av en tjänstepension och ett eventuellt privat pensionssparande. - Det enklaste sättet att få översikt är att gå in på www.minpension.se och registrera sig, säger Ann-Sofie Magnusson.  Sajten www.minpension.se är ett samarbete mellan staten, Försäkringskassan och de flesta pensionsbolagen. Där läggs de olika delarna av din pension samman, och genom att fylla i vad du tror att du kommer att tjäna och hur många år du tror att du kommer att jobba kan du få en prognos över hur stora dina pensionsutbetalningar blir.  - Det finns ju alltid ett mått av osäkerhet i prognoser, men du får i alla fall en överblick av hur pensionen blir om du jobbar till 65. Och du kan avgöra om den blir alldeles för låg så att du behöver spara mer själv, säger Ann-Sofie Magnusson.  Ann-Sofie Magnusson tycker att även unga bör fundera på sin pension, det är viktigt att komma ihåg att hela livets inkomst har betydelse för pensionen. - Om man får barn och vill gå ner i arbetstid till exempel, så påverkar det pensionen. Då kan det vara värt att fundera över om båda ska gå ner på till exempel 90 procent i stället för att en går ner på 80 procent.  Men man ska inte börja med privat pensionssparande för tidigt, tycker Ann-Sofie Magnusson.  - Jag tycker absolut att man ska spara för framtiden, men inte tvunget låsa dem i ett pensionssparande. Det kan ju hända att man behöver ta ut pengarna tidigare, om någon blir sjuk eller något oförutsett händer. 
Så får du koll
Registrera dig på www.minpension.se. Se till att alla delar av din pension finns med - allmän pension, tjänstepension, eget sparande - och få en överblick. Gör en prognos för din totala pension och fundera på om den blir tillräcklig. Om inte, starta ett eget sparande med hjälp av banken. Gör aktiva val. Du får välja var dina premiepensionspengar ska placeras och när det gäller tjänstepensionen kan du vinna mycket på att välja rätt förvaltare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om