Få krav på Västerviks skolskjutsar

På måndag börjar skolan och många barn ska färdas på Västerviks vägar till och från skolan. I går presenterade NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, en undersökning om skolbarns säkerhet på vägarna. Det visade sig att Västerviks kommun ställer väldigt få krav i förhållande till landet i stort på de företag som ansvarar för skolskjutsarna.

Säker färd? Enligt en ny rapport från NTF ställer Västerviks kommun få krav på sina skolskjutsar. Foto: Scanpix

Säker färd? Enligt en ny rapport från NTF ställer Västerviks kommun få krav på sina skolskjutsar. Foto: Scanpix

Foto:

Västervik2006-08-15 00:25
- Vi kommer att jobba med de här frågorna inför nästa upphandling, säger Agneta Nordh som är skolskjutsansvarig vid barn- och utbildningskontoret i Västervik.
Det avtal som gäller nu är från 2002 och i det finns det inga krav på att skolskjutsbilarna ska ha alkolås. Det finns inte heller något krav på att varje barn ska ha sittplats till och från skolan.
Över 1000 elever i grundskolan i Västervik använder sig av skolskjuts till och från skolan varje år. I kommunen används både linjetrafik och upphandlade entreprenörer för skolskjutsarna.
- Sittplatserna är en komplicerad fråga när det gäller de barn som åker med Västerviks linjetrafik. Det är alltid svårt för bussbolaget att inför varje terminsstart beräkna hur många barn som kommer utnyttja bussarna, men efter några veckor brukar det alltid reda upp sig så att varje barn får en sittplats när de åker till och från skolan, säger Agneta Nordh.
- De barn som färdas i bilar och mindre bussar som drivs av privata entreprenörer som Västerviks kommun har skrivit avtal med har dock alltid sittplats, även om det inte står som ett specifikt krav i avtalet, tillägger hon.
När det gäller alkolåsen ska kommunen ställa krav på att sådana införs i samtliga bilar inför kommande upphandling menar Agneta Nordh. Anledningen till att det inte redan finns som ett krav i det nuvarande avtalet är att man inte kände till alkolåsen när det skrevs. Hon säger också att det finns mycket som kan förbättras inför det kommande avtalet, men att hon inte vill uttala sig om någon enskild fråga.
Enligt vägverket är olycksrisken störst när barnen ska gå av och på skolskjutsen. I Västerviks kommun tillåter man därför inte skolskjutsarna att stanna direkt på E22:an. De stannar alltid i någon ficka eller på någon annan säker plats. Det finns däremot inga krav från kommunen på hur höga hastigheterna får vara på vägarna där barnen hämtas och lämnas så länge det inte är en Europaväg.
Enligt NTF borde barnen inte stiga av eller på sin skolskjuts på vägar där hastigheten är över 30 km/h. Västerviks kommun har satt upp riktlinjer för hur arbetet med skolskjutsarna kan förbättras, men eftersom det avtal som gäller nu löper fram till och med 2008 kan de inte ändra något än. Representanter från Västerviks kommun besöker också skolskjutskonferenser regelbundet för att hämta kunskap och information från andra kommuner om hur skolskjutsfärder kan bli säkrare.
Enligt Agneta Nordh har de inte fått några klagomål från föräldrar när det gäller de här frågorna.
- Det är mer att barnen kanske blir åksjuka ibland om det är krokiga vägar och så, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om