Få långtidssjukskrivna i Västervik mister jobbet
Strängare regler för ersättning från försäkringskassan och skärpta rutiner gör att arbetsgivare väljer att avsluta anställningar för allt fler långtidssjukskrivna. Det visar en enkätundersökning som tidningen Dagens Samhälle låtit göra. Men i Västerviks kommun upplever man inte att trenden går mot fler avslutade anställningar.
Undviker långtidssjukskrivningar. I Västerviks kommun upplever man inte att trenden går mot fler avslutade anställningar på grund av långtidssjukskrivningar. "Vi jobbar aktivt med att förebygga långtidssjukskrivningar", säger kommunens personalchef Eva-Carin Öhlin. Foto: Matilda Ahl
Foto:
Inom Västerviks kommun är antalet avslutade anställningar på grund av långvarig sjukskrivning av liten omfattning, bedömer personalchef Eva-Carin Öhlin. Däremot har rutinerna förbättrats för att undvika att personalen kommer in i långa perioder av sjukfrånvaro. Tjänstledigheter, möjlighet till andra jobb inom förvaltningen eller anpassning av arbetsplatserna är några åtgärder i de individuella rehabiliteringsplanerna.
- Vi jobbar väldigt aktivt med att systematiskt förebygga långtidssjukskrivningar, och håller fortlöpande koll på rehabiliteringsinsatserna. Det finns också ett ökat fokus på att utbilda chefer i det förebyggande arbetet, säger Eva-Carin Öhlin.
En förvaltning med jämförelsevis hög andel sjukskriven personal är socialförvaltningen. Under 2005 kom kommunen överens med sju personer inom vård- och omsorgsområdet om att gå skilda vägar på grund av långvarig sjukfrånvaro. Av dessa gick en anställd över till annan förvaltning. Tre gick vidare till studier.
- Vi ser ingen speciell ökning jämfört med tidigare år, och av totalt 1300 anställda inom förvaltningen är sju personer inte många. Det här är en situation som vi inte vill hamna i, och när man avslutar en anställning är det efter en lång process där vi uttömt alla andra möjligheter, säger personalassistent Birgitta Björkman.
- Men kommunen är inte ensam initiativtagare till att en anställning ska upphöra, utan det handlar om en gemensam överenskommelse med den anställda efter att man nått fram till vägs ände.
På fackförbundet Kommunal i Västervik upplever man inte heller att det skulle vara en ökande trend att långtidssjukskrivna förlorar jobbet.
- Vi är förskonade än så länge. Det rör sig om några enstaka fall om året där man bedömt att det inte går att komma vidare med rehabiliteringen. Det är ju väldigt individuellt vad man är drabbad av, men att avsluta en anställning ska ju vara en sista utväg när alla försök att exempelvis omplacera är uttömda, säger Birgitta Johansson, huvudskyddsombud på Kommunal sektion 17.
I Västerviks kommun finns en färsk policy att sjukskrivna har rätt att ha en facklig representant närvarande vid alla samtal som rör rehabiliteringen.
- Här tycker vi nog att kommunen kan bli bättre på att informera de sjukskrivna om den rättigheten. De är lite dåliga på det i dag, men det handlar troligen om bristande kunskap, säger Birgitta Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!