Få politiska mål för kommunens vård

I Västerviks strategiska plan finns inga uppställda mål för arbetet med missbrukare. Politikerna säger dock att det finns mål uppställda i verksamheten.

Västervik2011-10-18 00:00

I gårdagens intervju med Björn Lansman upp: han hade läst en artikel om de ekonomiska kraven på socialnämnden, den nämnd som ansvarar för bland annat missbruksfrågor. Lansman undrade om det bara finns ekonomiska mål uppställda för verksamheten, eller om det även finns kvalitetsmål. Han skulle vilja se tydliga mål uppställda för att få stopp på narkotikabruket bland ungdomar.

Svaret är ja. Vartannat år antar politikerna i Västerviks kommun en strategisk plan. Där ställs en budget upp för de närmaste åren, men också mål för de flesta av kommunens verksamheter. Kravet är att det ska vara mål som kan mätas och följas upp.

Till exempel ska socialnämnden ta fram en strategi för hur man ska möta det ökade antalet äldre i kommunen, i skolan ska fler elever gå ut med fullständiga betyg och på miljö- och byggnadsförvaltningen är ett av uppdragen att handläggningstiderna för den som söker ett tillstånd ska sjunka.

Däremot har inte kommunfullmäktiges politiker ställt upp några mål för missbruksvården i kommunen.

Marie-Louise Lundgren (M) som är socialnämndens ordförande, tycker inte att det är så konstigt:

- Målen i den strategiska planen är väldigt övergripande. Går man sedan ner i verksamheten så finns det mål inom individ- och familjeomsorgen som rör missbruksvården.

Oppositionspolitikern Angelica Katsanidou (S) är inne på samma linje.

- Jag ska verkligen inte försvara majoritetens strategiska plan. Det stämmer att det inte finns några mål i den strategiska planen, men det finns uppsatta mål i verksamheten.

Ett sådant mål är att antalet placeringar på hem ska minska, istället ska kommunen satsa på öppenvården på hemmaplanen.

Man hör ju sällan politiker ställa sig i talarstolen i kommunfullmäktige och debattera missbruksvård på samma sätt som man debattera skola och äldreomsorg. Vad beror det på?
- Utåt kanske det uppfattas så, men i socialnämnden har vi ett socialt utskott där vi tar beslut om insatser för enskilda individer. Där diskuteras det mycket om hur vi ska arbeta med narkotikafrågor, säger Angelica Katsanidou.

Har kommunen tillräckliga resurser för sin missbruksvård?
- Det handlar inte om pengar, säger socialnämndens ordförande Marie-Louise Lundgren, bestämt: Visst har vi en budget, men om någon har rätt till en insats kan vi inte säga att det inte finns några pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om