Undersökningen, som Sifo gjort på uppdrag av SVT, visar att hela åtta procent tvingats spärra sitt kontokort på grund av misstänkt bedrägeriförsök, eller för att pengar försvunnit.
Men att det skulle vara så illa, det vill inte de lokala bankerna medge. Åtminstone ser det inte ut så bland deras kunder.
- Vi har bara haft enstaka fall de senaste fem åren. Det är absolut inte tio procent, säger Tobias Bååth, marknadschef på Tjustbanken i Västervik.
Att några uttagsautomater manipulerats i Västervik kan han inte minnas över huvud taget. Han vill inte ifrågasätta undersökningsresultatet - men konstaterar att Brottsförebyggande Rådet presenterat siffror som visar att kortbedrägerierna tvärtom minskar.
I förhållande till kontanthantering, där man riskerar att bli bestulen eller rånad, hävdar Tobias Bååth att kortsystemet är tryggt och säkert.
- Riskerna med kontanter är mycket större.
Även på Handelsbanken och SEB ställer man sig frågande till att så många som åtta procent skulle ha tvingats spärra kortet på grund av misstänkta bedrägerier.
- Det låter väldigt mycket utifrån vårt kontor sett, säger Michael Skännestig, kontorschef på Handelsbanken.
Enligt honom är Handelsbankens kontokortssystem mycket säkert. Alla kontokort har numera chip, och för drygt ett år sedan infördes en funktion som innebär att kunden själv kan spärra och öppna sitt kort vid internethandel eller utlandsbesök.
- Det ger en extra trygghet.
Varken på Handelsbanken, SEB-banken eller Tjustbygdens Sparbank finns någon policy att polisanmäla kortbedrägerier. Det är upp till kunden själv att göra anmälan.