Facken på gymnasiet kritiska mot lokalutredning

Lägre lokalhyra och bättre arbetsmiljö för lärarna inom vuxenutbildningen, men hur blir det med arbetsmiljön på gymnasiet? Det undrar de två lärarfacken.

Stormar igen. Lärarfacken på gymnasiet har synpunkter på framtidens förändringar vid skolan.  Foto: ANDERS STEINER

Stormar igen. Lärarfacken på gymnasiet har synpunkter på framtidens förändringar vid skolan. Foto: ANDERS STEINER

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2005-05-11 00:25
När barn- och utbildningsnämnden sammanträder i nästa vecka står åter vuxenutbildningens lokaler på dagordningen.
Att samla den i dag spridda vuxenutbildningen har visat sig vara ett svårt konststycke att genomföra. Till hjälp har kommunen tagit arkitekten Lena Dranger för att visa hur dagens verksamhet inom gymnasiet och vuxenutbildningen skulle kunna få plats på mindre lokalyta.

Utredningen möter ett blandat mottagande från de fackliga organisationerna.
Lärarförbundets medlemmar inom vuxenutbildningen är positiva. Dagens situation där undervisningen är utspridd på flera skolbyggnader runt om i centrala Västervik är ohållbar anser de. Inte minst har verksamheten på Östermalmsskolan blivit lidande sedan man förlorade en barack som inrymde tre klassrum.

De två lärarorganisationerna på gymnasiet däremot är kritiska. De befarar att förbättringen för vuxenutbildningens lärare och elever sker på bekostnad av gymnasiets personal och elever.
Både Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet hävdar att Lena Dranger inte fått rätt förutsättningar. Hennes utredning tar inte hänsyn till de ombyggnationer som planeras på gymnasiet. Dessutom hävdar man att elevantalet på flera program är fel. Lena Dranger har räknat med färre elever än vad som faktiskt går på programm
Lärarnas riksförbund är oroligt för vad som händer när det rektorsområde som bland annat innehåller omvårdnadsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet splittras. Många lärare undervisar på båda programmen. Arbetet bli stressigare om lärarna måste förflytta sig mellan olika byggnader. Jämfört med i dag får även medieprogrammet sin verksamhet mer utspridd.
Lärarförbundet hävdar att utredningen inte tagit hänsyn till att individuella programmet kommer att växa och behöva mer lokaler.
Organisationen yrkar på att Lena Drangers utredning görs om med korrekta förutsättningar. Lärarförbundet vill också se en redovisning av vuxenutbildningen, bland annat när det gäller antal elever och gruppstorlek.

Barn- och utbildningschefen Lena Karlberg medger att det finns brister i arkitektens utredning.
- Det är inte lätt för en extern person att sätta sig in i alla förhållanden. Speciellt som vi av kostnadsskäl gav henne begränsad tid att göra utredningen.
Enligt Lena Karlberg ska inte arkitektutredningen ses som ett färdigt förslag.
- Vi bad henne att göra utredningen för att visa att det går att få in verksamheten inom de ramar vi har när det gäller lokaler. För att få ett bra färdigt förslag måste vi få förslag från verksamheten.

Samtidigt medger Lena Karlberg att samtidigt som det kan bli förbättringar för en del så kan det nya förslaget innebära försämringar för andra.
- Det som kommer att ske är en utjämning av förutsättningarna. Vissa program har det väldigt bra i dag, och de kan få det sämre. Men ingen ska få en orimlig arbetssituation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om