Facket kritiskt mot villkoren
Även säljare behöver en grundlön. Fackförbundet HTF är kritiskt till helt och hållet rörliga löner av det slag som XLNT har.
Martin Jefflén.
Foto:
Det kan kännas som att samtlane blir allt vanligare, och kanske stämmer det. Telemarketing är en bransch på frammarsch.
Tjänstemannaförbundet HTF som organiserar säljare har de senaste åren arbetat hårt med bemanningsföretag och call-centers.
- Tillsammans med deras arbetsgivarorganisation har vi tagit fram ett kollektivavtal som är anpassat för branschen, säger Martin Jefflén, rådgivare på förbundets hjälplinje HTF Direkt.
Det är långt i från alla företag i branschen som tecknat kollektivavtal. XLNT är ett av de företag som inte tecknat avtal med HTF.
På många företag har inte facket särskilt starkt inflytande.
- Rörligheten på arbetskraften är stor i branschen. Många som börjar är unga. De jobbar en tid och slutar när de tycker att de inte får tillräckligt betalt. Vi tycker att de ska gå med i facket, säger Martin Jefflén.
Enligt honom är det inte bara arbetskraften som är rörlig när det gäller telemarketing. Branschen kännetecknas överlag av rörlighet.
- Bara i sommar har vi fått flera förfrågningar från ungdomar som börjat jobba på företag som vi aldrig varit i kontakt med tidigare, säger Martin Jefflén.
Han har stött på fler fall där de anställda inte haft någon grundlön utan måste sälja för att få betalt.
Varför är det inte bra?
- I de flesta säljjobb finns det en rörlig del, men vi tycker att det måste finnas en grundlön. Det är viktigt inte minst i början. Det tar tid att komma in i jobbet att lära sig hur man ska ta kunderna och vilka argument man ska använda, säger Martin Jefflén.Fotnot. Enligt XLNT:s platschef Marie-Louise Lindahl är flera anställda medlemmar i organisationen Säljarnas Riksförbund som är en mindre organisation än HTF men som erbjuder bättre villkor för a-kassan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!