Facket pratar sommarjobb
"Det finns säkert problem vi inte får reda på".
LO är ute bland sommarjobbarna för att informera. Foto: JONAS BORG
Foto:
Därför finns LO-fackens kampanj Facket i sommarland. Syftet är att göra ungdomar medvetna om deras rättigheter och skyldigheter på arbetsmarknaden.
I Västervik består kampanjen bland annat i att fackliga representanter under hela sommaren besöker arbetsplatser där det av tradition finns många sommarjobbare. Det kan gälla hotell, restauranger och butiker.
-Vi är ute och kollar att unga som sommarjobbar har drägliga förhållanden, berättar Lasse Winge som är vice ordförande för LO-facken i Västervik.
Hittills i år har inga oegentligheter upptäckts i kommunen.
-Men det finns säkert problem vi inte får reda på, säger Lasse Winge.
Normalt finns de största problemen inom restaurangbranschen, framför allt i storstäderna. Men det händer även i Västervik att facket får reda på att allt inte står rätt till. För några år sedan upptäckte man till exempel att en restaurang systematiskt tog in provjobbare som fick arbeta två veckor utan betalning och sedan sluta. Då kopplades det aktuella fackförbundet, Hotell och restaurang, in.
-Det är många som tror att det är okej, att man inte ska ha någon lön när man inte kan jobbet. Men att inte få betalt alls är inte acceptabelt. Slavarbete avskaffades för länge sedan, säger Dan Nilsson som är ansvarig för LO-fackens ungdomsverksamhet.
LO-facken hoppas att under Visfestivaldagarna få kontakt med många sommarjobbande ungdomar. I dag, torsdag, finns representanter från flera av förbunden i brovaktarstugan intill Slottsholmen för att informera och svara på frågor. Under resten av festivalen kommer de att cirkulera på festivalområdet i samma syfte.
Med sig har de informationsmaterial där ungdomarna bland annat informeras om anställningsbevis, lägstalöner, arbetstider och försäkringar.
Kampanjen är bara en del av LO-fackens uppsökande verksamhet. Man informerar också regelbundet i skolor och på Hultsfredsfestivalen. I regel är ungdomarna ganska frågvisa.
- Det kan gälla löner, problem på arbetsplatsen och frågor om hur mycket man får jobba. När man är under 18 år finns det till exempel vissa arbetsuppgifter man inte får utföra, säger Fredrik Moestedt som sitter i LO-fackens ungdomsgrupp i Västervik.
Ett vanligt problem som LO-facken stöter på i sin uppsökande verksamhet, är att många i sin iver att göra bra ifrån sig, arbetar alldeles för mycket.
-Då brukar vi uppmana dem att vara noggranna med att ta ut sina raster, säger Lasse Winge.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!