Fältare trygghet för unga

Visfestival, folk och fest. Eller fylla, slagsmål och oroliga föräldrar. Festen går sällan som man tänkt sig. Speciellt inte när man är ung och promillehalten i blodet är hög.
För femte året i rad ger sig fältarbetarna Maria Aronsson och Lasse Larsson ut på Västerviks gator för att finnas till för ungdomarna under festkvällarna.

Fältare på stan. Maria Aronsson och Lasse Larsson från socialtjänsten i Västervik arbetar med att hjälpa ungdomar under Visfestivalen.  Foto: Matilda Ahl

Fältare på stan. Maria Aronsson och Lasse Larsson från socialtjänsten i Västervik arbetar med att hjälpa ungdomar under Visfestivalen. Foto: Matilda Ahl

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2006-07-14 00:25
- Jag skulle själv inte dricka som förälder om jag skulle behöva köra mitt barn hem en kväll, säger Maria Aronsson.
- Vad som helst kan hända, och det behöver inte vara deras barn som gör något. De kan råka ut för något som inte är deras fel.

Hon råder föräldrar att ge sina ungdomar i lämplig ålder friheter, inom vissa gränser. Att ringa och träffa sina tonåringar vid vissa tider under kvällen är ett tips.
Hennes kollega Lasse Larsson instämmer.
- Det är viktigt att föräldrarna bryr sig på rätt sätt, samtidigt som ungdomarna får vara ute och ha kul.
- Men jag tycker inte att man ska köpa ut alkohol till ungdomar, tillägger Maria.

De flesta unga som fältarna träffar på är i högstadieåldern och uppåt, men yngre undantag som 13-åringar finns.
Men de påpekar att de tar hand om få Västerviksungdomar på visfestivalskvällarna.
- Det är mest unga från andra kommuner, de från Västervik är skötsamma. Vi samarbetar med andra städer också, ungdomar rör ju på sig. Vi var till exempel på Hultsfredsfestivalen och hjälpte till, säger Lasse.
Vad tycker unga när de möter er på stan?
- De ungdomar som känner oss och vet vilka vi är, är det inga problem med. Oftast är de positiva. När vi var på Hultsfredsfestivalen och träffade Västerviksbor sa de; åh va kul att ni är här, säger Maria.
- Våra ungdomar är också väldigt bra på att höra av sig om det är något som händer. Många vill inte att deras föräldrar ska få veta att något har gått snett, och det är då det blir problem, fortsätter hon.
Fyra till fem fältarbetare är ute på stan mellan 20.00 och 03.00 varje festivalkväll.
De hjälper ungdomar under 18 år som behöver stöd eller de som tas hand om polisen.

Eftersom det är sommarlov finns det ingen organiserad verksamhet för ungdomar på Centrumgården, och när skolorna är stängda är föräldravandringar svåra att planera.
Borde man arrangera något speciellt för unga under festivalen?
- Det beror lite på. Pratar vi om drogfria arrangemang utan alkohol då? Fungerar det? Gör man drogfria discon kommer inte alla dit. Och ska man tillåta folk att dricka under 18 år? Det är ett problem, säger Maria.
- På Valborg har fritidsgården satsat på olika arrangemang och det har fungerat jättebra. Om det skulle göra det under Visfestivalen vet jag inte, säger Lasse.

Fältarbetarna att tycker att samarbetet med polis, sjukhus och andra frivilliga organisationer som Festivalkyrkan, fungerar bra. Men fler nyktra vuxna på stan hade inte varit en nackdel.
- När vi nattvandrar på Valborg försvinner vi ofta till polisen eller akuten med ungdomar. Då finns det ofta andra ögon ute, som ringer oss. Det är lite synd att det inte finns vuxna på stan under Visfestivalen, säger Maria.
Under Visfestivalen kommer fältarbetarna att synas på Västerviks gator med tröjor som det står Fältare och Socialen Västervik på.
Deras råd till ungdomarna själva är:
- Ha kul och var rädda om er, säger Mari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om