Fältarna varnar: Fem droger att se upp med i Västervik

Föräldrar till barn i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet har nyligen fått ett brev om drogsituationen i Västervik. Där varnar fältarna Fatos och Linnéa för fem olika droger som just nu är aktuella i kommunen. Både lagliga och olagliga.

Linnéa Stenberg Johnsen och Fatos Durmishi möter många ungdomar i sitt jobb som fältare. De menar att det finns en liten klick av ungdomarna som är mer drogliberala - skillnaden mot förr är att det via internet i dag är allt enklare att komma i kontakt med knarket.

Linnéa Stenberg Johnsen och Fatos Durmishi möter många ungdomar i sitt jobb som fältare. De menar att det finns en liten klick av ungdomarna som är mer drogliberala - skillnaden mot förr är att det via internet i dag är allt enklare att komma i kontakt med knarket.

Foto: Robert Preusse

Västervik2023-06-15 16:00

Följande droger varnas för att vara lättillgängliga bland högstadie- och gymnasielever i kommunen:

• HHC, "Gummies": Cannabisbesläktat, till utseendet ett godisliknande preparat eller förekommande i e-cigaretter.

• 3CMC, "Kristall": Uppmärksammad syntetisk drog som varit narkotikaklassad sedan 2019. Finns knappt i Stockholm, desto mer i Gävletrakten, Östergötland och norra Småland. Beslagen i Västervik är bland de högsta i landet.  

• Boffning: Av till exempel torrschampo.

• Lustgas/Fastgas.

På mellanstadienivå varnar fältarna för HHC, boffning och E-cigarretter, kallas även "vapes".

undefined
Fatos Durmishi menar att det är viktigt att hålla koll på sociala medier. Vad följer ungdomen för konton och vad är det för signal som ungdomen vill sända ut på sina profiler? "Man behöver uppdatera sig".

Vad som används för berusning varierar och inte sällan släpar lagstiftningen efter med att förbjuda nya droger som dyker upp.

– Den 11 juli blir HHC olagligt, säger Linnéa Stenberg Johnsen.

Fortfarande är cannabis den drog som används mest frekvent bland unga. Därutöver förekommer olika preparat som man med inte alltför stor ansträngning går att få tag på via sociala medier. Båda fältarna poängterar att det är viktigt för vårdnadshavare att intressera sig för vad ungdomarna sysslar med, såväl som på internet som i verkligheten.

– Är det så att ungdomen börjar umgås med allt äldre personer och hänger ute sent om kvällarna kanske man behöver ta ett samtal. Kanske är det en idé att bjuda hem ungdomarna att kunna hänga hos en själv så att man har större koll på vad de gör, säger Linnéa Stenberg Johnsen.

Likafullt poängterar de att det inte är någon drogepidemi i kommunen. Enligt en undersökning genomförd 2021 har intresset för droger hållit sig på en relativ jämn nivå de senaste åren. 

– Det är ett fåtal som använder droger, förklarar Linnéa Stenberg Johnsen.

undefined
Linnéa Stenberg Johnsen berättar att flera föräldrar hört av sig efter det att breven gått ut till skolorna tidigare i juni.


Fältarnas råd:

• Ta tid för en pratstund varje dag. Visa intresse för vad som händer i ditt barns vardag.

• Hjälp din ungdom med skolarbete och läxor.

• Bjud inte på alkohol och köp inte ut.

• Lär känna ditt barns kompisar. Notera om barnet byter umgängeskrets eller kommer hem med nya kläder.

• Håll kontakt med föräldrar till ditt barns vänner, kan ni ha samma regler?

• Sätt tydliga gränser.

• Var vaken när din tonåring kommer hem.

• Ha koll på ditt barns Swish- och kontohistorik.

• Ha koll på paket som beställs via nätet.

• Sök hjälp om man misstänker att det börjar gå snett för ungdomen.

– Det görs i förebyggande syfte, berättar Fatos Dumishi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!