Färdigfiskat för Roland Hansson

Roland Hanssons ryssjor är upplagda på en hylla i sjöboden. Där kommer de att ligga kvar. Han får inte längre fiska ål.

Redskap på rad. Ålryssjor och hommor hänger i Roland Hanssons sjöbod i Händelöp. Där kommer de att förbli, trots att ålsäsongen nu närmar sig.

Redskap på rad. Ålryssjor och hommor hänger i Roland Hanssons sjöbod i Händelöp. Där kommer de att förbli, trots att ålsäsongen nu närmar sig.

Foto:

Västervik2007-06-11 00:25
En mindre fiskebåt rör sig sakta längs med Käringudden vid Händelöps by. Det är ålfiskare på väg tillbaka med dagens fångst.
- De har fått tillstånd att fiska ål, konstaterar Roland Hansson och blickar ut över den solglittrande vikens vatten.

För hans egen del är det nu slut med ålfisket. Han fiskar bara ål till husbehov och kommer därför inte upp till den 400-kilogräns som krävs för tillstånd.
- Jag missunnar verkligen inte yrkesfiskare att kunna leva på ålfisket. Men för mig handlar det om att fiska några kilo matål. Nu får jag inte ta upp en enda ål. Då blir jag ju en lagbrytare, säger han.
Inne i Roland Hanssons sjöbod hänger torra ryssjor och hommor i många högar. Förra året köpte han nya redskap som han nu varken kan använda eller sälja.
- Ingen behöver väl redskap nu när de flesta inte får fiska ål längre.

Roland Hansson lärde sig redan som liten pojke att fiska med ålkrok och lägga bottengarn med kompisarna i Händelöp. Numera är han pensionerad yrkesfiskare, men ålen är fortfarande en viktig tradition på middagsbordet.
- På sommaren äter jag mest rökt ål, på vintrarna äter jag den saltad. Jag tycker ål är gott och det har jag gjort sedan jag var liten.
Roland har ansökt om fisketillstånd men fått avslag. Blanketten för att överklaga beslutet råkade han kasta i soptunnan av misstag, och en ny kommer han inte att beställa.
- Det hade nog inte tjänat något till ändå.

Roland Hansson pratar eftertänksamt och ordvalet är betydligt mildare än de uttryck många andra småskaliga fiskare använder när de berättar vad de tycker om det nya förbudet. Men han tycker att det är "lite fräckt" av Fiskeriverket att sätta stopp för en viktig skärgårdstradition.
- Jag tycker att de borde ta tag i vattenturbinerna där ålen slås sönder i stället för att förbjuda folk att fånga matfisk. I mitt fall handlar det ju inte om försäljning utan att kunna ägna sig åt att vara på sjön.
Han tror inte att förbudet har någon större effekt på ålbeståndet. Tvärtom kan yrkesfiskare med tillstånd och större redskap nu arrendera vatten där ålfisket tidigare varit av liten omfattning.
- Då kan de dra upp mer ål ur vattnen och då kan förbudet få motsatt effekt i stället, tror Roland Hansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om