Färgglad mat i påsk

Gult är fint. Glöm allt annat. Påska till det ordentligt med en helgul middag.

Gult. Gyllene paprikasoppa med basilikaolja blir en solig förrätt.

Gult. Gyllene paprikasoppa med basilikaolja blir en solig förrätt.

Foto:

Västervik2006-04-12 00:25
Om inte solen behagar skina får vi väl helt enkelt hjälpa den på traven. För man kan faktiskt lysa upp tillvaron med färg på matbordet. Och det måste inte nödvändigtvis vara dukar, servetter och tallrikar som sköter kolorerandet.
Över huvud taget är vi lite till mans dåliga på att tänka på matens utseende. Vi räknar kalorier, kolhydrater och GI-värde till förbannelse, lär oss att syrliga viner passar till syrlig mat och kan numera konsten att koka pastan al dente och begriper att man ska låta sparrisen behålla spänsten.
Men looken är halva nöjet och lever ändå på något slags halvtaskigt undantag hemma i köken. Jag tror det är därför vi älskar att gå på krogen. För att maten är så härlig att titta på.

Det är så lite som behövs. Några kvistar här, några frön där och så färg i feta lager. Det gäller att tänka i färger redan i affären. Har du grönt i salladen krävs något gult och kanske rött för effektens skull.
Numera finns det dessutom jättefina ätbara blommor att köpa i välsorterade grönsaksdiskar. Det är perfekta tillbehör för den som vill börja lägga ner lite extra omsorg på matens utseende.

I asiatiska hyllan kan man också hitta mycken grannlåt. Alger blir väldigt effektfullt, är nyttiga och smakar gott. Den japanska fröblandningen furikake är läcker både för öga och gom, och glasnudlar blir jättevackra i en sallad. Men just nu nalkas påsken och det är gult som gäller. Låna lite recept här eller rocka loss med färgpytsen på egen hand. Gurkmeja, curry och saffran är givna gulfärgare. Tänk också i gula grönsaker, frukter och tillbehör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om