Färgsprakande bok om marockansk vardagsmat
Couscous med torkad frukt. Couscous är en vanlig ingrediens i den marockanska vardagsmaten. Foto: Tina Axelsson
Foto: Fotograf saknas!
Typiskt för marockansk mat är couscous, som vi nu vant oss vid att äta till vardags i Sverige, och ras el hanout, en inhemsk kryddblandning med många olika kryddor. Ofta komponeras den efter eget huvud i hushållet. I boken får vi ett recept.
Många rätter lagas i tagine, en lergryta med sitt karaktäristiskt toppade lock. I den lagas både kött, fisk och grönsaker.
Bokens matrecept täcker allt från middagar till efterrätter och bröd.Couscous med
torkad frukt
4 personer
c:a 2 dl torkad frukt, t ex aprikoser, fikon, dadlar, russin och katrinplommon
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
½ kuvert saffran
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk marockansk harissakrydda (en krydda med chilipeppar)
1 tsk stött kardemumma
rivet skal av en citron
4 dl couscous
1,5 msk olivolja
1 burk kikärter, 400 gr
0,5 dl grovhackade pistaschnötter
4 msk hackad mynta
salt
Blötlägg den torkade frukten i hett vatten cirka 15 minuter. Låt den rinna av och skär i mindre bitar.
Koka upp vatten, buljong och saffran och rör tills buljongen löser sig. Blanda i vitlök, harissa, kardemumma, citronskal, couscousgryn och den torkade frukten.
Dra kastrullen från värmen och låt couscousen svälla under lock cirka 5 minuter. Tillsätt olivolja, rör couscousen fluffig med gaffel och låt den svalna.
Skölj kikärterna i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda i kikärter, nötter och mynta och smaka av med salt.
NY BOK
<FONT size=2>
<P>Caroline Hofberg<BR><B>Marocko på ett fat</B><BR>Prisma</P></FONT>
<P>Caroline Hofberg<BR><B>Marocko på ett fat</B><BR>Prisma</P></FONT>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!