Farligt eller inte farligt?

Strålsäkerhetsmyndigheten vill att kommunen slutar med solarieverksamheten. Det är inte lika självklart för kommunen.

Strålsäkerhetsmyndigheten tycker att kommunen kan bomma igen dörrarna till solarierna för gott. Men föreståndaren för Västerviks simhall Anders Strömbäck vet inte om han ska stänga eller inte.Foto :Ellen Kindstrand

Strålsäkerhetsmyndigheten tycker att kommunen kan bomma igen dörrarna till solarierna för gott. Men föreståndaren för Västerviks simhall Anders Strömbäck vet inte om han ska stänga eller inte.Foto :Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2010-01-22 07:35
- Jag kan inte bedöma forskningsrapporterna. Det finns de rapporter som säger att det är farligt och andra som säger det motsatta. Vi avvaktar, men tittar över frågan, säger Kultur- och fritidsnämndens ordförande Hans Ellervik. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten bidrar solariesolande till att öka risken för hudcancer. Särskilt för de som regelbundet använder solarier. Med Världshälsoorganisationens forskningsrapport i ryggen går Strålsäkerhetsmyndigheten ut och uppmanar kommunerna att sluta med solarieverksamhet. För att ta reda på om det ska finnas solarier i kommunal regi eller inte har kommunen bestämt sig för att skaffa sig ett underlag som ska bygga på forskningsrapporter i ämnet. Uppdraget har gått till Anders Strömbäck föreståndare för Västerviks simhall och tillika folkhälsosamordnare i Västerviks kommun. - Ja det är lite så att man sitter på två stolar här. Sitter jag på folkhälsostolen, så är det kanske inte så positivt med solarier, men å andra sidan, vissa personer behöver det som medicin och mår bra av det. Omsätter solarieverksamheten mycket pengar?
- Vi får in cirka 70 000 och har kostnader på 20 000 så det blir ett netto på 50 000. Men vi står inte och faller med solarierna. Så det skulle inte göra något om ni slutade med solarier?
- Solarierna är ett sätt att dra in intäkter, men man måste väga det mot samhällsnyttan och riskerna, menar Strömbäck. För att få hjälp i frågan har Strömbäck och kommunen sneglat på andra kommuner. Eksjö har valt att ta bort solarier och Vaggeryd har bestämt sig för att behålla. - Man kan antingen gå emot strömmen eller med den. Samtidigt kan man inte ha för många förbud heller. Varje vuxen måste göra sitt val. Vi försöker hålla på den rekommenderade åldersgränsen med 18 år även om det är svårt att avgöra ibland. I grund och botten ska det behövas ganska kraftiga argument för att ta bort solarierna.
Detta har hänt
Världshälsoorganisationen (WHO) beslutade i juli 2009 för att riskklassificera UV-strålning från solarier som "cancerframkallande för människor". Sedan tidigare avråder Strålsäkerhetsmyndigheten från att sola solarium. Myndigheten har kommit med rådet att personer under 18 år eller med ljus och känslig hud helt bör avstå från att använda solarium. Under hösten 2009 rekommenderade Strålsäkerhetsmyndigheten en åldersgräns på 18 år för att sola solarium. Vissa gymkedjor erbjuder inte längre solarieverksamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om