Under fjolåret ökade antalet anmälda vårdskador med två procent jämfört med året dessförinnan. Enligt Löf, Landstingets ömsesidiga försäkringsbolag, beror det troligtvis på att befolkningen ökar och blir allt äldre – vilket leder till fler vårdkontakter. Det kan också ha att göra med att vården blivit bättre på att informera patienterna om deras rättigheter vid en vårdskada.
I Kalmar län har trenden när det gäller anmälda vårdskador sett ungefär likadan ut som i resten av riket de senaste åren – men under fjolåret skedde ett trendbrott. Från 333 anmälningar 2015 sjönk antalet till 289 under 2016. De flesta anmälningarna rörde någon form av sjukhusvård (77 procent) medan distriktsvård (13 procent) och tandvård (sju procent) stod för en mindre andel.
Lars Good, chefläkare på Oskarshamns sjukhus, menar att det är svårt att veta exakt vad trendbrottet i länet beror på. Men det skulle kunna handla om att vårdskadorna helt enkelt är färre här.
– Vi är inte det enda landstinget som minskar, det finns några till. Gemensamt för alla de landstinget är att de generellt har bra resultat, både vad gäller kvalitet och patientsäkerhet. Men det skulle också kunna vara en slumpmässig variation.
Han tror inte att anmälningsbenägenheten har minskat.
– Nej, varför skulle den göra det helt plötsligt, när den har ökat de senaste åren. Vi har inga andra rutiner, och patienterna får samma informationsflöde.
Totalt tog Löf emot 16 000 anmälningar om vårdskador i riket i fjol. I cirka 40 procent av ärendena beviljades patienterna ersättning.