Färre anmäler cykeln stulen

Under den senaste tioårsperioden har antalet anmälda cykelstölder i Västerviks kommun minskat kraftigt.

Ulf Gollungberg, polis i Västervik, på Västerviks hittegodsavdelning.

Ulf Gollungberg, polis i Västervik, på Västerviks hittegodsavdelning.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2017-03-06 07:30

I fjol anmäldes 248 cyklar stulna i Västerviks kommun, enligt den preliminära statistiken från Brottsförebyggande rådet (Brå). Det är en liten ökning jämfört med året dessförinnan – men en rejäl minskning sett över en tioårsperiod. För tio år sedan låg antalet anmälningar på mellan 300 och 400 per år, med en topp 2008 (426 anmälningar).

Går man längre bak i tiden var de anmälda cykelstölderna ännu fler – även om det är en ganska stor variation mellan åren. För cirka 20 år sedan, mellan 1996 och 1999, låg antalet anmälningar mellan 600 och 700 per år.

Klas Eriksson, verksamhetscontroller på polisen i sydöstra Götaland, har svårt att dra några säkra slutsatser utifrån statistiken. Mörkertalet anses generellt sett vara relativt stort när det gäller cykelstölder, och hur många som anmäler när ens cykel försvunnit beror bland annat på försäkringsvillkor.

– Om man går långt tillbaka i tiden, till 1980- och 1990-talen, var det ganska många som köpte dyrare cyklar. Ju dyrare cykel, desto mer benägen är man att anmäla ur försäkringssynpunkt, säger Klas Eriksson.

Grannkommuner som Oskarshamn och Vimmerby ser utifrån statistiken ut att ha betydligt färre cykelstölder än Västerviks kommun. Både antalet anmälda brott och antalet anmälningar per invånare är färre.

Vad beror den skillnaden på, tror du?

– Det är svårt att jämföra kommuner, det kan handla om befolkningsunderlaget. Ibland beror det på hur många skolor det finns, och om det finns någon station där många brukar parkera sina cyklar.

IFK Västervik arrangerade i många år auktioner med inlämnade cyklar som polisen inte hittat någon ägare till. De senaste åren har antalet cyklar på auktionerna minskat, från ett trettiotal vid varje auktion till ett tjugotal. Numera ordnar IFK Västervik inte längre några auktioner, utan de säljs vid ett större arrangemang hos polisen.

På polishusets hittegodsavdelning finns ett särskilt rum där cyklar hänger i långa rader. Relativt ofta hittar cyklarna tillbaka till sina rätta ägare. Det gäller dock att den som förlorat cykeln gjort en anmälan hos polisen. Att i förväg se till att ha koll på ramnumret eller andra kännetecken på cykeln kan vara ett bra tips, som ökar chansen att få tillbaka en stulen eller borttappad cykel.

– Vi förvarar dem på hittegodsavdelningen i tre månader, säger Ulf Gollungberg, polis i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om