Färre unga använder p-piller

Unga som vill använda preventivmedel rekommenderas ofta spiral eller p-stav eftersom de är säkrare än p-piller. Det kan vara en av orsakerna till att p-pilleranvändandet minskar i länet.

Minskad användning. Användandet av p-piller minskar bland unga i länet. Barnmorskan Maud Ärlebrant i Västervik säger att det delvis kan bero på att unga i första hand rekommenderas p-stav eller spiral.

Minskad användning. Användandet av p-piller minskar bland unga i länet. Barnmorskan Maud Ärlebrant i Västervik säger att det delvis kan bero på att unga i första hand rekommenderas p-stav eller spiral.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Västervik2016-10-18 07:30

Användandet av p-piller, p-plåster och p-ring minskar bland unga i Kalmar län. I Västervik har man också märkt av minskningen och Maud Ärlebrant, barnmorska, säger att det har sina skäl. Dels ingår inte p-plåster eller p-ring i ungdomssubventionen, dels jobbar barnmorskorna aktivt för att ungdomarna ska använda de långtidsverkande preventivmedlen p-stav och spiral istället.

– Vi talar om att spiral och p-stav är säkrare. Vid p-piller finns användningsfel, man kan vara lös i magen eller glömma bort det, säger Maud Ärlebrant.

Hon tror också att massmedias rapportering om p-piller kan bidra till det minskande användandet. Att skriva om blodproppar, och att p-piller har många jobbiga bieffekter, är att skrämmas, menar hon.

– Många tänker inte på att det är farligare att bli oönskat gravid.

Vet lite om spiral

De flesta som kommer till ungdomsmottagningen för preventivmedelsrådgivning gör det för att de har skaffat en partner, men det finns också unga som vill ha preventivmedel mot till exempel mensvärk. P-piller och p-stav har nästan alla koll på, medan kunskaperna om spiral och hur låga hormonhalter de kan ha inte är lika stora.

Kritisk till hur app används

Nyligen lanserades appen Natural cycles för de som planerar att bli gravida. Den började också användas av många som ett preventivmedel och det är Maud Ärlebrant mycket kritisk emot. Appen går ut på att man ska hålla koll på sin cykel och därmed veta när man riskerar att bli gravid och när man har en "säker" period. Men menscykeln kan rubbas av saker som stress eller förälskelse och därför är det ett osäkert sätt enligt barnmorskan.

– Den är bra om man vill bli gravid men inte om man inte vill bli gravid.

Subventionerade priser

I dag är de preventivmedel som ingår i ungdomssubventionen gratis upp till 18 år. Upp till 26 år kostar en årsförbrukning, en spiral eller en p-stav 100 kronor. Efter årsskiftet kommer det att vara gratis för alla upp till 21 år men hur det sedan blir med subventionen för de upp till 26 vet man inte. Det ska nämligen vara upp till varje landsting att bestämma och än så länge finns inget beslut taget. Att höja eller ta bort det subventionerade priset kan också påverka användandet, tror Maud Ärlebrant.

– Jag tror att det är en ekonomisk fråga. Från 100 kronor till 1 000 kronor för en spiral, det är rätt mycket pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om