Fastighetsnära sopinsamling i hela kommunen
Villaägare som sorterar sina sopor ska få lägre hämtningsavgifter än dem som låter bli. Det treåriga försöket som körts i bland annat Överum, Gunnebo och Ankarsrum förs över till resten av kommunen.
Hittills har företag och flerfamiljshus kunnat få fastighetsnära insamling - nu ges även villaägare möjligheten.
Modellen innebär att fastighetsägaren får betala mindre för hämtningen av det vanliga brännbara restavfallet om man skriver under ett kontrakt där man förbinder sig att sortera ut tidningar och förpackningar.
Den som tycker att det jobbigt att åka iväg till återvinningsstationen med förpackningarna kan få dem hämtade av kommunen mot en avgift.
Hämtningen kommer att gå till så att sopbilen hämtar vanligt brännbart avfall ena veckan, och någon av de utsorterade fraktionerna den andra veckan.
Modellen har bedrivits på försök i flera av kommunens mindre tätorter som Överum, Ankarsrum, Gunnebo, Totebo, Hjorted, Verkebäck och Björnsholm under tre år. Några detaljer kommer att förändras jämfört med försöket.
Kärlen för återvinningsförpackningar kommer att bli annorlunda utformade, med två fack istället för ett. Anledningen är att många som deltog i försöket tyckte att det var glest mellan hämtningarna av vissa förpackningstyper.
- Det är framförallt tidningspapper och mjölkkartonger som man tyckte hämtades för sällan, berättar Sofia Ahl, miljöinformatör.
Renhållningschef Sven-Olof Fransson räknar med att den fastighetsnära insamlingen ska införas under 2007 eller möjligen första kvartalet 2008. Först måste en ny renhållningstaxa tas. Det kräver ett kommunfullmäktigebeslut. Förutsatt det inte blir politisk strid kring förslaget kan det beslutet komma att tas i början av 2007.
Så har försöket fungerat
Fastighetsägarna längs med en av kommunen hämtningslinjer har sorterat bort följande fraktioner: plastförpackningar, metallförpackningar, ofärgat glas, färgat glas, tidningspapper och papp- och kartong.
Under perioden som försöket pågått har den genomsnittliga mängden brännbara sopor från hushållen minskat från 17 till tolv kilo per vecka.
Under perioden som försöket pågått har den genomsnittliga mängden brännbara sopor från hushållen minskat från 17 till tolv kilo per vecka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!