En hyresgäst i en privatägd hyresbostad i Gamleby har genom kommunens försorg fått ytterdörren handikappanpassad. Med hjälp av en fjärrkontroll kan dörren öppnas. Skulle dörren slå igen under tiden som personen befinner sig i dörröppningen så är det bara att trycka på fjärrkontrollen igen och dörren öppnas på nytt.
- Allt det där är jättebra och jag är glad att min hyresgäst fått det här hjälpmedlet, säger fastighetsägaren Gösta Andersson, Vegabostäder, Gamleby. Tyvärr är det inte lika bra för alla andra i trappuppgången.
- En annan hyresgäst har fastnat två gånger i dörren och inte tagit sig loss utan hjälp. Därför har den hyresgästen knappt vågat gå ut. Vad skulle hända om ett barn råkar fastna i dörren?
- Det jag tycker är självklart är att förse dörren med en sensor, ett "klämskydd", som gör att den öppnas på nytt om någon befinner sig i dörröppningen när dörren stängs.
Christer Bernhardsson, socialförvaltningen, Västerviks kommun vill inte uttala sig i ett enskilt anpassningsärende.
Men generellt sett, varför behövs inte klämskydd?
- Det finns teknik för att undvika att någon kläms i dörren. Exempelvis går det att ställa in öppningstiden så att den blir längre, Handikappförbundet rekommenderar 25 sekunders öppning.
I Hjälpmedelsinstitutets instruktioner står det att "automatiskt öppnad dörr bör alltid förses med sensor"?
- Just det, det står bör, och inte ska, säger Christer Bernhardsson.
- Den fastighetsägare som upplever att en anpassningsåtgärd medför olägenheter är i sin fulla rätt att säga nej till bostadsanpassning.
En annan åtgärd i den aktuella fastigheten i Gamleby är en ramp upp till ytterdörren. Det inbjuder till att ta med rollatorn in istället för att lämna den utanför, det går inte att komma längre än precis innanför ytterdörren.
- Jag hade hellre sett ett rollatorgarage, det finns enkla sådana, säger fastighetsägaren Gösta Andersson. I det här fallet underlättar en kommunal instans att rollatorer tas in i trapphuset medan en annan kommunal instans, Räddningstjänsten, arbetar för att hålla trapphusen fria från rollatorer.
Kan man tänka sig ett rollatorgarage istället för ramp?
- Jag har ingen kommentar till det, säger Christer Bernhardsson.