Feminister ökar pressen på partierna

Nytt feministparti kan bli en tändande gnista för partiers fokus på jämställdhetsfrågor.

Västervik2005-04-06 00:25
Med måndagens lansering av organisationen Feministiskt initiativ togs ett första steg mot ett feministiskt parti. Något partiprogram finns ännu inte, utan föreningen ska ses som en plattform för att driva feministiska frågor och förbättra villkoren för kvinnor.

De etablerade riksdagspartierna darrar en smula inför hotet från uppstickaren, som förväntas hämta sympatisörer från främst vänsterblocket. Socialdemokraterna oroar sig för en splittring inom det egna partiet. Plockar feministpartiet, med Gudrun Schyman i spetsen, dessutom väljare från vänsterpartiet och miljöpartiet riskerar regeringens samarbetspartier att slås ut från riksdagen. Det kan öppna för en borgerlig seger i valet 2006.

Hur ett nytt feministiskt parti skulle kunna påverka det politiska livet i Västerviks kommun är för tidigt att uttala sig om, menar några Västervikspolitiker VT talat med. Men samtliga tror att de etablerade partierna nu kommer att vässa sin egen politik för ökad jämställdhet.
Anita Bohman(s) tror att ett feministparti kan samla kvinnor- och en och annan man - från samtliga riksdagspartier.
- Jag kan förstå att det finns kvinnor som är otåliga och missnöjda med orättvis behandling på arbetsmarknaden, och därför intresserade av gå med i ett sådant parti. Men jag tycker att det är bättre att de feministiska frågorna drivs inom de partier som redan finns.

Något större hot ser hon inte från ett framtida feministparti, men även socialdemokraterna behöver bli bättre på att ta till vara kvinnors intressen.
- Vi är inte tillräckligt bra, men å andra sidan vet vi inte om ett nytt parti kommer lyckas bättre. Jag tror inte att de kommer nå någon större framgång, men låt dem pröva och se.

Akko Karlsson(mp)anser att ett nytt sakfrågeparti kan vara bra för att sätta fokus på jämställdheten. Hon jämför med hur miljöpartiets framgångar under 1980-talet medförde att miljöfrågorna även lyftes upp av andra partier.

- Det kan vara bra för att vitalisera kvinnofrågorna inom övriga partier. Fördelen med ett enfrågeparti är att alla andra måste tänka till och stärka sina egna positioner. Men det är samtidigt sorgligt att man måste starta ett feministparti. Det är ett fattigdomsbevis att man inte har orkat driva de här frågorna inom partierna.

Hon ser inget egentligt behov av ett tvärpolitiskt feministnätverk i Västervik, men anser att starkare samarbete över blockgränserna kan vara konstruktivt för att föra fram kvinnofrågorna.
- Inom kommunen finns väldigt många karlar i beslutande ställning och det påverkar naturligtvis politiken. Färre kvinnor innebär att mjuka frågor får stå tillbaka.

Kommunalrådet Harald Hjalmarsson(m) är inte särskilt positiv till bildandet av ett feministparti, trots att en splittring inom vänstern kan gynna de borgerliga partierna.
- Jag stöttar inget enfrågeparti, inte ens i en så viktig fråga som jämställdhet. Frågor om jämställdhet måste komma från botten och genomsyra alla beslut. Genom att särskilja intressen cementerar man bara en fördomsfull grundsyn, konstaterar Harald Hjalmarsson.
- Tendenserna går mot allt fler småpartier, och det gynnar inte demokratin. I stället behövs tydliga block och regeringar som slipper luta sig mot stödpartier.

Enligt politiska analytiker kommer Feministiskt initiativ troligen att attrahera unga, lågavlönade och offentlighetsanställda kvinnor. Men Lisbeth Elmér på Kommunal sektion 18 i Västervik tror inte att förbundets medlemmar kommer att falla för ett feministiskt sakfrågeparti.
- Jag tror inte alls på ett sådant parti, säger hon bestämt. Det kommer att bli som modellen med Bert Karlsson och allt prat om drag under galoscherna. I längden tror jag inte att ett feministiskt parti skulle komma någonstans. Jag tror att väljarna måste ställa högre krav på att jämställdhetsfrågorna drivs inom de etablerade partierna, där det finns starkare stöd och bättre styrka, säger Lisbeth Elmér.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om