Fest pÄ franskt vis
Det franska köket stÄtar med bÄde historia och goda rÀtter. StÄr det Polignac pÄ matsedeln kan man vara ganska sÀker pÄ att det finns svamp med i bilden.
Foto: Fotograf saknas!
SÀttet pÄ vilket vi tillagar kombinationen av flÀskfilé och champinjoner har en hel del gemensamt med det man pÄ krogen kallar flÀskfilé Charlemange.
FlÀskfilé Polignac
4 personer
600 g flÀskfilé
2 msk vetemjöl
salt och peppar
smör till stekning
Till svampsÄsen:
200 g fÀrska champinjoner
1 1/2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl grÀdde
1 tsk koncentrerad kycklingfond
salt och peppar
Till duchessemoset:
8 medelstora potatisar
2 Àggulor
1 msk smör
salt och peppar
1.
Skala, dela och koka potatisarna mjuka i lÀttsaltat vatten. SlÄ av vattnet och mosa. Rör ner Àggulor och smör. Smaka av med salt och vitpeppar. LÄt svalna.
2.
Skölj, skiva och stek champinjonerna lÀtt. FrÀs samman smör och vetemjöl i en kastrull. SpÀd med vatten och grÀdde. TillsÀtt koncentrerad kycklingfond. LÄt koka upp och tillsÀtt svampen. Sjud sÄsen fem minuter innan den smakas av med salt och vitpeppar.
3.
Putsa bort eventuella hinnor frÄn köttet. SkÀr det i tvÄ centimeter tjocka skivor som bankas ut lÀtt med knuten hand. VÀnd köttet i mjöl och stek det ett par minuter pÄ vardera sidan. Salta och peppra.
4.
Spritsa, eller klicka ut duchessen efter kanterna i ugnssÀker form. VÀnd ner köttet i svampsÄsen. LÀgg köttet vid sidan av duchessen och slÄ sÄs över köttet. Gratinera allt 10 minuter i 225 graders ugn.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!