Fikretas populära mat blir kokbok – tillsammans med Kullerbyttan

I snart 20 år har Fikreta Mustajbasič jobbat som husmor och barnskötare på förskolan Kullerbyttan i Västervik.
I snart 20 år har hon fått höra att hon borde skriva en kokbok.
Nu är det dags.

Fikreta Mustajbasič är husmor på Kullerbyttan. Nu blir hennes recept och förskolans förhållningsätt till mat och samspel en kokbok för barn och föräldrar. Här står hon i "gurkgardinen". Tanken är att gurkorna ska bli snacks till barnen när de växt färdigt.

Fikreta Mustajbasič är husmor på Kullerbyttan. Nu blir hennes recept och förskolans förhållningsätt till mat och samspel en kokbok för barn och föräldrar. Här står hon i "gurkgardinen". Tanken är att gurkorna ska bli snacks till barnen när de växt färdigt.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2025-04-27 18:00

Idag är det en liten flicka som hjälper till i köket. Hon skär sallad och gurka under stor koncentration, samtidigt som Fikreta Mustajbasič instruerar vid skärbrädan, nästan som en coach. 

Hon pratar hela tiden, kommer med råd, tips och beröm. Hon stryker flickan ömt över ryggen utan att tänka på det, det verkar vara en van rörelse.

Kärleken till barnen går inte att ta miste på, det är därför hon älskar sitt jobb.

– Du vet, när man ser hur glada och stolta de blir när de får presentera maten de varit med och gjort för sina kompisar, det lyser om dem då och det är så fint att se, säger hon med ett brett leende.

En annan stor kärlek är mat. Hon utbildade sig till kock i Montenegro innan flytten gick till Sverige.

Den fristående Marte meo-förskolan Kullerbyttan firar 20 år i höst, man satte igång 2005. Året efter kom Fikreta hit, först på praktik och sedan blev hon kvar som fast anställd.

Under nästan hela den tiden har hennes mat fått rykte om sig att vara extra god. Både barn och föräldrar brukar säga det.

– Det är det så många som säger och vi håller med, säger Maria Markskog, som är en av två huvudmän för Kullerbyttan.

Illustrationerna ska göra det enkelt att veta vad som behövs för de små barnen. Maria Markskog säger att barnens samspel med vuxna tjänar på att laga mat tillsammans.
Illustrationerna ska göra det enkelt att veta vad som behövs för de små barnen. Maria Markskog säger att barnens samspel med vuxna tjänar på att laga mat tillsammans.
Meningen är att boken ska bli en slags verktyg för mer samspel mellan barn och vuxna, inte bara för dem som är intresserade av Marte meo-pedagogik.
Meningen är att boken ska bli en slags verktyg för mer samspel mellan barn och vuxna, inte bara för dem som är intresserade av Marte meo-pedagogik.

Fikreta lagar mat från olika kulturer. Hon har tagit svensk husmanskost till hjärtat, receptet på kalops kommer att finnas med i boken bland annat, men också mångas favoriträtt Pirijan. Det är en kycklingrätt där kycklingen kokas klar och buljongen som blir av koket hälls över ris som bakas i ugn.

– Jag plockar bort kycklingköttet från benen för barnens skull, det ska vara säkert att äta med.

En favorit både bland personalen och barnen, Pirijan. Det receptet och flera andra kommer med i boken. Grönsakerna tar man, när det är säsong, från skolans lilla växthus.
En favorit både bland personalen och barnen, Pirijan. Det receptet och flera andra kommer med i boken. Grönsakerna tar man, när det är säsong, från skolans lilla växthus.
Man lär sig tillsammans, och att laga mat ihop är ett ypperligt tillfälle för att lära barnen mer, säger Fikreta. "Och så är de så mysigt också", lägger hon till.
Man lär sig tillsammans, och att laga mat ihop är ett ypperligt tillfälle för att lära barnen mer, säger Fikreta. "Och så är de så mysigt också", lägger hon till.

Både Maria och Fikreta har funderat och vridit och vänt på tanken om en bok. 

Ska man skriva en bok med recept och tips på hur man får med sig barnen in i köket, hur man skapar mat tillsammans, i det samspel som hela pedagogiken bygger på?

Svaret har till blivit: ja!

Så nu är det dags och i höst är tanken att boken ska vara klar. Den heter "Kullerbyttans kokbok - Matglädje med barnen i köket, på förskolan och hemma."

Maria Markskog är numera pensionär men huvudman för förskolan tillsammans med Annelie Sjögren. Just nu håller hon på och sammanställer allt till boken.
Maria Markskog är numera pensionär men huvudman för förskolan tillsammans med Annelie Sjögren. Just nu håller hon på och sammanställer allt till boken.
Det är ett tätt samarbete som ska till för att få ihop en bok. Man hoppas att den ska vara klar till hösten.
Det är ett tätt samarbete som ska till för att få ihop en bok. Man hoppas att den ska vara klar till hösten.

En fotograf har varit på plats, illustrationer är gjorda.

Maria och Fikreta har pratat ihop sig, valt ut recept och "översatt" Fikretas intuitiva matlagning till färdiga recept.

– Vi hoppas att den är klar till 20-årsjubileet, det är i alla fall målet, säger Maria Markskog.

Hur känns det för dig Fikreta, att det nu blir en bok och att du lagar så uppskattad mat?

– Det känns jättebra ... vad ska man säga. Det är fantastiskt fint!

Bra redskap för barn är viktigt att ha.
Bra redskap för barn är viktigt att ha.
Fikreta om barn i köket

"De kan hjälpa till med allt, man måste bara berätta hur de ska göra. Det är så roligt att se att de klarar av det man lär dem. Jag tror att det är väldigt viktigt att man får göra något tillsammans och lära sig av det."

"Barn gillar mycket kryddor, det ska smaka något. Om de är med om att laga maten ser vi att de äter mer och deras kompisar ser att de äter och provar själva. Det är så mysigt att vara tillsammans i köket".

"Jag brukar ha ett eller två barn med mig i köket, de får vara med så länge de själva vill. Ibland tröttnar de efter en kvart, då är det bara gå iväg och leka istället. Det finns inget tvång, bara glädje."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!