Fira Norge med norsk mat
Norges nationaldag i dag Àr nÄgot alldeles speciellt, Ätminstone för alla norrmÀn. HÀr gör vi vÄra grannar sÀllskap och lÀgger norsk lax pÄ grillen och serverar senapssÄs till. Festligt och gott vare sig det Àr norsk nationaldag eller inte.
Den 17 maj firar Norge nationaldag. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Foto: Janerik Henriksson/FLT-PICA
Recept
FestsnittarFör 4 personer4 skivor vitt bröd2 skivor mörkt brödsmörTill laxsnittarna:4 smÄ skivor kallrökt lax2 citronskivordill eller persiljaTill skinksnittarna:4 smÄ skivor lufttorkad skinkasallad2 skivor rödlöktimjantomatTill ostsnittarna:Àdelost eller getostsallad2-3 rÀdisorgröna oliver1. Ta ut smÄ bröd med utstickare eller lagom stort glas. Smöra lÀtt (krÀver rumstempererat smör för att inte bröden ska falla sönder). 2. Arrangera rullad kallrökt lax, citronbitar och dill eller persilja pÄ ljust bröd.3. Grunda med salladsblad pÄ vitt bröd och placera vikt, lufttorkad skinka ovanpÄ. Garnera med timjan, tunna skivor rödlök och tomatsnitt.4. Sallad och Àdelost alternativt getost pÄ mörkt bröd. Garnera med skivade rÀdisor och oliver. Norsk fisksoppa med fÀnkÄlFör 4 personer300 g ishavssej eller lax1 msk fÀnkÄlsfrö2 tÀrningar fiskbuljong1 liter vatten1/2 fÀrsk fÀnkÄl1 liten gul lök100 g broccoli1 röd paprikasalt1 msk olivoljaTill serveringen:8-12 kokta blÄmusslor, gÀrna med skalcitrondillcayennepeppar eller tabasco1. Strimla den fÀrska fÀnkÄlen, men ta inte med den hÄrda rotstocken. Hacka den gula löken, dela broccolin i smÄ buketter och skÀr paprikan i bitar. FrÀs fÀnkÄl och lök med olivolja i rymlig kastrull.2. SkÀr fisken i 2-3 centimeter stora bitar. LÀgg fisken i kastrullen med fÀnkÄl och lök, tillsÀtt vatten, tvÄ tÀrningar fiskbuljong, fÀnkÄlsfrö och varsamt med salt. Koka upp och sjud allt ett par minuter. TillsÀtt de kokta blÄmusslorna i sista stund.3. TillsÀtt broccolibuketter och paprikabitar. LÄt allt sjuda nÄgon minut till. Smaka av med salt, citronsaft och ytterst lite cayennepeppar eller nÄgra droppar tabasco. LÀgg upp och fördela blÄmusslorna rÀttvist. Garnera med dill. Grillad lax med varm senapssÄsFör 4 personer600 g fÀrsk laxsalt och vitpeppar1-2 msk rapsoljaTill sÄsen:1 1/2 msk smör1 1/2 msk vetemjöl1 finhackad schalottenlök2 1/2 dl fiskbuljong frÄn tÀrning eller fond (vÀtskan kanvara vitt vin och vatten eller bara vatten)1 dl grÀdde2 msk ljus senap1 Àggulasalt och pepparTill servering:blandade grönsaker som sparris, sockerÀrter, broccolibitar och morot i skivorkokt eller pressad potatiscitron1. Ta bort skinnet frÄn laxfilén och skÀr ut fyra portionsbitar. Pensla bitarna med rapsolja och krydda med salt och vitpeppar. 2. Koka upp vatten och vin alternativt bara vatten till fiskbuljongen. TillsÀtt buljongpulver eller fond och koka upp. Varm vÀtska vid kokning av sÄs med bottenredning minskar risken för mjölklumpar i sÄsen.3. FrÀs smör, mjöl och finhackad schalottenlök i kastrull. Vispa ner buljongen och lÄt sÄsen koka upp för att sedan sjuda fem minuter.4. Grilla laxen över fin glöd alternativt stek med en minimal smörklick i vanlig stekpanna. VÀrm grönsakerna.5. Blanda grÀdde, senap och Àggula. Rör ner blandningen i sÄsen i sista stund. Dra kastrullen frÄn vÀrmen. SÄsen fÄr inte koka efter det smakblandningen tillsatts.6. LÀgg upp grönsakerna pÄ tallrikar, placera den grillade laxen ovanpÄ och ringla sÄs runt. Garnera med salladsgrönsaker och citron. Servera kokt eller pressad potatis till.Kall senapssÄsFör 4 personer6 Àggulor1 msk rapsolja1 msk socker1 tsk Àttika 12 %2 msk ljus, fransk senap1/2 dl finhackad dillsalt och vitpeppar1. Vispa Àggulorna lÀtt simmiga i skÄl. TillsÀtt dÀrefter olja, socker, Àttika och senap. Blanda allt vÀl.2. VÀnd ner finhackad, fÀrsk dill och smaka av med salt och vitpeppar. (TT Spektra)
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!