Fladdermöss lockar tusentals besökare

Lantbrukaren Bengt Svensson är inte rädd för fladdermöss. På gården har han en grotta med hundratals av de små vampyrerna. I dag är grottan ett välbesökt turistmål i norra Skåne.

Nattdjur. Fladdermöss är utpräglade nattdjur som helst jagar när det är riktigt mörkt. Dessa är från Australien, men fladdermöss finns även i Tykarpsgrottan i norra Skåne.                                Foto: Pressens Bild/Arkiv

Nattdjur. Fladdermöss är utpräglade nattdjur som helst jagar när det är riktigt mörkt. Dessa är från Australien, men fladdermöss finns även i Tykarpsgrottan i norra Skåne. Foto: Pressens Bild/Arkiv

Foto:

Västervik2005-11-12 00:25
Tykarpsgrottan är som en guldgruva för lantbrukaren Bengt Svensson i Hässleholm. Även om brytningen av kalk upphörde för drygt 100 år sedan lockar den fortfarande besökare från när och fjärran.
- Som mest har vi haft 40 000 gäster på ett år, säger han.
Han tillägger att grottan har anor sedan medeltiden. 1740 kom man igång med kalkbrytning i större skala. När de öppna dagbrotten konkurrerade ut den arbetskrävande hanteringen slog gruvan igen 1888. På 1950-talet kom organiserade visningar igång och sedan dess har verksamheten ökat successivt.

Tykarpsgrottan ligger under Bengt Svenssons gård. När han tog över gården efter sin far 1982 satsade han helhjärtat på att vidareutveckla gruvan som turistmål.
Under sommaren kan köerna vara långa och för att klara anstormningen har han fem säsongsanställda guider till sin hjälp.
Huvuddelen av den 10 000 kvadratmeter stora underjordiska labyrinten ligger på mellan tio och tolv meters djup. Temperaturen håller sig runt åtta plusgrader året runt samtidigt som luftfuktigheten är hög.
Trots att miljön knappast är inbjudande har Bengt lyckats med konststycket att gjuta liv i den kulturminnesmärkta grottan. Tillsammans med hustrun Annika arrangerar han ärtsoppsmiddagar i den stora salen. Gästerna, ofta föreningar eller företag, bjuds på en guidad tur som avslutas med en dukad buffé. Endast stearinljus används som belysning vilket skapar en trolsk stämning.
- Ett mycket uppskattat nöje, berättar Bengt när vi går husesyn i det kompakta mörkret. Endast en gasollampa lyser upp vägen och vi kan se hur fukten dryper från väggarna. Hängande i taket finner vi några av grottans alla fladdermöss.
- Fullständigt harmlösa djur, säger han.

Fladdermössen sover på dagen och jagar på natten och när de sover hänger de upp och ner. Fladdermusen söker sig till sina övervintringsställen i september-oktober, framförallt till grottor och vindar där de sänker kroppstemperaturen till den omgivande temperaturen.
Även om Bengt har vandrat i labyrinterna sedan barnsben finns det fortfarande delar som han inte hittar i så de guidade turerna sker endast på känd mark.
Men någon större fara att vandra i grottan är det inte. Trots att kalken är ett poröst material har det inte inträffat några ras sedan 1840.
För några år sedan byggde Bengt och hans fru Annika ut anläggningen med en konferens- och festsal ovan jord med plats för 50 personer.
- Vi brukar tina upp våra besökare där, ler han.

Han drar gärna en och annan skröna om grottan och dess historia. Som besökare är det inte lätt att skilja mellan verklighet och dikt.

Favorithistorien är den om Tykarpspunschen som serveras till ärtsoppan.
- När regnet faller filtreras det genom den skånska myllan. Vattnet sipprar sakta genom kalkstenslagret och jäser till en alkoholhalt på cirka 30 procent. Tyvärr smakar det som vattenskadat brännvin så vi renar det med hjälp av färsk fladdermusspillning. Först då får vi den gyllengula färgen och rätta aromen.
Kanske är det just för att få sig några goda berättelser till livs och se en minst sagt udda miljö som så många besökare hittar hit. Utöver guidade turer och ärtsoppsmiddagar står bland annat aktiviteter som ett tvättäkta Snapphaneöverfall, iscensatt av Gumlösa 4H, på programmet.
- De brukar lura i buskarna och när bussen kommer hoppar de fram och kapar hela ekipaget under vild skottlossning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om