Folkhälsomyndigheten redovisar varje vecka hur många fall det är med bekräftat smittade av caliciviruset, alltså det virus som orsakar vinterkräksjuka. Den statistiken visar främst patienter som behövt sjukhusvård.
Förra vintern var det nästan inga fall. Den här vintern har det varit betydligt fler än snittet för de senaste vintrarna. Regionens smittskyddsläkare, Lisa Labbé Sandelin, säger att det säkert finns flera orsaker till det. Det varierar naturligt, men beror också på hur mycket man provtar, hur vädret är, hur mycket folk är inne och så vidare.
Vinterkräksjuka är ingen anmälningspliktig sjukdom, och Lisa Labbé Sandelin säger att det inte har varit särskilt många skolor och förskolor som har hört av sig för råd heller.
I Västerviks kommun förekommer det en del kräksjukefall i skolan och förskolan, men inga stora utbrott nu, enligt de chefer som vi har pratat med: Magnus Bengtsson, Ewa Myhrén och Christine Andersson.
Grundskolechef Ewa Myhrén säger att det är mycket sjukfrånvaro, men mest för coronarelaterade symtom.
– Jag är otroligt imponerad av det jobb som görs av alla som jobbar med våra elever. Det är mycket pusslande för att kunna erbjuda skola och fritids.
Lisa Labbé Sandelin tror att vi kommer att få se en del fall av vinterkräksjuka framöver, med en topp efter sportlovet, så det gäller att fortsätta tvätta händerna. Med tvål och vatten.
– Vi är i den tiden nu. Jag tror att vi kommer att få en aktivitet under några veckor framöver.
Med tanke på det, säger hon att man kan få tänka om lite, till exempel när det gäller matsituationen på skolor och förskolor.
– Det kanske inte är just nu som barnen ska hjälpa till och laga mat i köket.
Hon påminner också om de rekommendationer som finns på 1177: att vuxna och skolbarn ska stanna hemma i minst ett dygn efter att man kräkts eller haft diarré. För barn upp till och med fem år gäller två dygn.
Men ibland kan det vara svårt att veta om det verkligen är vinterkräksjuka – eller kanske covid-19.
– Covid kan även ge magsjukebesvär som ont i magen och diarré, säger smittskyddsläkaren.
Den variant av coronaviruset som har fått namnet omikron kan också ge upphov till kräkningar.
Samtidigt kan man faktiskt, hur konstigt det än kan låta, ha vinterkräksjuka utan att kräkas.
– En del har vinterkräksjuka utan att kräkas. De får bara diarré, säger Lisa Labbé Sandelin.