Fler kommunala kök ska laga sin mat

En lång rad av kommunens kök ska byggas om till tillagningskök. Samtidigt ska två kök läggas ner, enligt den kostutredning som nu är klar.

Liselotte Hultin jobbar i köket på Fågelbärets skola i Västervik, ett av många mottagningskök i centralorten som ska byggas om till tillagningskök.

Liselotte Hultin jobbar i köket på Fågelbärets skola i Västervik, ett av många mottagningskök i centralorten som ska byggas om till tillagningskök.

Foto: Anders Steiner

Västervik2010-11-08 17:27
Kostutredningen tar upp flera tänkbara alternativ till framtida organisation. Utredningens två huvudförslag är med och utan förslaget till skolöversyn, och i båda fallen uppnår kommunen den resultatförbättring på 5 miljoner kronor som också har varit ett krav.Om skolöversynen tas med förbättras resultatet för kostverksamheten med 7,2 miljoner kronor. Annars blir det "bara" 5,5 miljoner.Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsen säger ja till att bygga om följande kök i Västervik till mottagningskök: Marieborg, Skogshaga, Brevik, Fågelbäret, Lidhem, Jurabacken, Björken, Ekbacken och Näktergalen. Även Loftahammar ska bli tillagningskök.Köken på Vapengränd och Rosavilla i Västervik ska också börja laga sin egen mat.Förslaget innebär dessutom att köken på Edshöjden i Edsbruk och Ekhamra i Överum läggs ner. Tanken är att de ska få mat från Erneborg i Gamleby.Utöver detta är det meningen att speceriförsäljningen ska koncentreras till Gertrudsvik i Västervik, och att ett kök för specialkost inrättas på Ludvigsborgsskolan i Västervik.Vidare föreslås en utredning av om det går att göra om köket på Västerviks Gymnasium till tillagningskök.Samtidigt rullar utredningen vidare, när det gäller hur berörda kök och matsalar påverkas av skolöversynen.Om huvudförslaget i kostutredningen går igenom kommer det att krävas investeringar på totalt nästan 7,4 miljoner kronor.På Fågelbärets skola i Västervik tycker kostpersonalen att kommunen kunde passa på att förbättra arbetsmiljön, när det ändå ska byggas om.- Golvet är jättehårt att gå på. Vi får ont i benen, säger måltidsbiträdet Liselotte Hultin.Förutom golvet tycker hon att det vore bra med en diskinlämning, där eleverna själva lämnar av tallrikar, glas och bestick, när de har ätit. Då blir det mindre lyft och plock för personalen.Hultin tycker att det är bra att de från och med höstterminen har gått över till plasttallrikar, i stället för porslin.- Det skramlar mindre och är lättare för oss.I dag är Fågelbäret ett så kallat mottagningskök, men även i sådana kök lagas förstås en hel del mat.- Köttgrytor och gratänger får vi färdigt, men vi gör alla såser och kokar grönsaker, ris och potatis, säger Liselotte Hultin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om