Fler och fler tar sabbatsår efter studenten

Sabbatsår har blivit allt vanligare bland ungdomar, visar en undersökning gjord på Västerviks gymnasium.

Foto: MEDIAPROGRAMMET "Första månaderna av sabbatsåret är sköna, sedan blir de sega," säger Filip Henrysson.

Foto: MEDIAPROGRAMMET "Första månaderna av sabbatsåret är sköna, sedan blir de sega," säger Filip Henrysson.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2005-03-31 00:25
Snart är det dags för de blivande studenterna att bestämma sig för vad de ska göra efter gymnasiet. Ska de plugga vidare, ta ett sabbatsår eller börja jobba? Att ta ett sabbatsår har blivit allt vanligare bland studenter, men frågan är om det verkligen är så bra att ta ett sabbatsår från studierna. En undersökning på det naturvetenskapliga programmet klass 3a och på medieprogrammet årskurs 3 visar att de flesta vill ta sabbatsår. Undersökningen visar även att det är fler killar än tjejer på medieprogrammet som vill ta ett sabbatsår. Medan de flesta eleverna på det naturvetenskapliga programmet vill ta ett sabbatsår oavsett kön. Man kan se att det i genomsnitt är fler medieelever än naturelever som vill plugga vidare direkt efter gymnasiet. På det naturvetenskapliga programmet vill många resa utomlands och upptäcka världen, medan många elever på medieprogrammet vill plugga vidare direkt efter gymnasiet för att inte mista studietakten.

Filip Henrysson, 19 år, gick på det naturvetenskapliga programmet på Västerviks gymnasium, nu går han på Lunds tekniska högskola och studerar till civilingenjör, industriell ekonomi, utbildningen är på fem år. Han är en av de som tog ett sabbatsår efter gymnasiet för att få vila upp sig och tjäna lite pengar genom att jobba lite. Han ville också fundera över vad han ville göra i framtiden.
- De första månaderna av sabbatsåret var sköna, men när hösten närmade sig blev det väldigt långtråkigt. Många av mina kompisar har flyttat från stan för att studera och så finns det inte så mycket att göra i Västervik, säger Filip.
Filip tycker inte att sabbatsåret gav honom något speciellt eftersom det gav honom ett försämrat utgångsläge när han återigen satte sig i skolbänken. Med facit i hand kan han nu säga att sabbatsåret mest gav honom negativa effekter. Den största skillnaden mellan gymnasieskolan och högskolan som Filip upplever är studietakten på högskolan, den är mycket snabbare samtidigt som det är mycket svårare. Framför allt är det är mer självständigt. Man får själv ta ansvar för sina studier. I varje grupp är man ungefär 90-180 studenter, vilket gör att man inte får någon kontakt med lärarna.

Jessica Johansson, 21 år, gick på barn- och fritidsprogrammet på Västerviks gymnasium, hon tyckte inte att ett sabbatsår var lämpligt för henne. Hon började studera på Lärarprogrammet på Campus Norrköping som tillhör Linköpings universitet, direkt efter gymnasiet, utbildningen är tre och ett halvt år. Efter utbildningen vill hon jobba som förskollärare.
- Jag valde att inte ta ett sabbatsår eftersom jag redan var inne i pluggandet och kände att jag inte var särskilt skoltrött, säger Jessica. Hon ser en stor fördel i att studera vidare direkt efter gymnasiet eftersom hon då har studietekniken i färskt minne. Nackdelen var möjligen att hon saknade praktiken som många av de äldre studiekamraterna hade.
- Jag ångrar egentligen inte att jag hoppade över att ta ett sabbatsår, men kanske hade det varit bra att få känna på hur det är ute i arbetslivet, menar Jessica. Jessicas råd till alla som tvekar att ta ett sabbatsår eller att plugga vidare är att verkligen känna efter om lusten att plugga vidare finns.
- Om den inte finns så ta hellre ett sabbatsår för att känna efter vad ni vill syssla med i framtiden. Du kan ju alltid söka till en högskoleutbildning som du är intresserad av, blir du antagen kan du ju alltid tacka nej.

Max Jansson från Västervik går tredje året på samhällsvetenskapliga programmet med inriktning ekonomi. Max har inget tillfälligt arbete efter skoltid utan satsar allt på studierna. Efter gymnasiet vill han ta ett sabbatsår för att vila från studierna, känna på arbetslivet och komma på vad han vill göra i framtiden.
- För pengarna, som jag förhoppningsvis tjänar, vill jag skaffa en egen bostad, säger Max som bor hemma hos sina föräldrar. Efter sabbatsåret har han tänkt att läsa på Komvux och senare kanske studera på universitet.

Vi har frågat många före detta elever som tagit ett sabbatsår, för att försöka få en positiv bild av sabbatsåret. Alla säger att det är skönt att vara ledig de första månaderna, men att det sedan blir segt och tråkigt. Undersökningarna som vi gjort visar ändå att majoriteten vill ta ett sabbatsår. Vissa av dessa kommer kanske uppleva detta år som det bästa i sina liv, medan andra fort kommer bli rastlösa. För ditt eget bästa, tänk efter en extra gång om ett sabbatsår verkligen är något för dig!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om