Fler ska få mediciner mot alkoholberoende

Alkoholberoende blir allt vanligare och missbruket sjunker i åldrarna. På alkoholmottagningen i Västervik vill man slå ett slag för två mediciner som kan hjälpa. - Det handlar om preparat som bryter själva suget efter alkohol, säger distriktsläkaren Örjan Johansson.

- Antabus passar vissa, men långt ifrån alla, säger distriktsläkaren Örjan Johansson. Foto: Anders Steiner

- Antabus passar vissa, men långt ifrån alla, säger distriktsläkaren Örjan Johansson. Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2010-12-03 00:00
I Västervik får hundratals människor hjälp och stöd mot alkoholmissbruk. Årligen passerar uppskattningsvis 200-300 personer alkoholmottagningen på Stora Trädgårdsgatan. Socialstyrelsen är kritisk till att allt för få tilldelas medicin mot sitt missbruk. Det finns tabletter som ger resultat. Campral och Naltrexon är de senaste i raden av mediciner som flera studier visar hjälper att stoppa eller lindra alkoholmissbruk. - De flesta har hört talas om antabus i de här sammanhangen, och de funkar för vissa. Oftast för de personer som har allra störst alkoholberoende. Men för andra finns det bättre och mer effektiva läkemedel, säger Örjan Johansson, distriktsläkare och chef för alkoholmottagningen i Västervik.Sjuksköterskan Lena Lundahl berättar att hon fått bra respons av sina patienter vad gäller just medicinerna campral och naltrexon. - Preparaten minskar suget efter alkohol och patienterna har kunnat bryta sitt beteende. För det handlar självklart inte bara om att knapra medicin. Missbruk är betydligt mer komplicerat än så. Det handlar om att bryta ett vanemönster, ett beteende och kanske även miljö och umgänge. - Det kan innebära en väldigt stor förändring att bryta upp med sitt missbruk. I kombination med medicinering måste man förändra sin livsstil, säger Anna Öberg som är kurator på mottagningen.Omkring hälften av de som får vård för sitt alkoholberoende på alkoholmottagningen får medicin. En siffra som är betydligt högre än riksgenomsnittet. Enligt siffror från Socialstyrelsen och flera andra så behandlas cirka 350 000 personer i Sverige för alkoholberoende. Endast 16 000 av dessa ordineras medicin.
Mer om medicinerna
Den vanligaste medicinen mot alkohol är fortfarande antabus, vars syfte är att göra det omöjligt att dricka alkohol genom att man kräks om man dricker samtidigt som man tar medicinen. Enligt Socialstyrelsen ska medicinerna campral och naltrexon skrivas ut i större omfattning än tidigare. Medicinerna bryter och/eller minskar suget efter alkohol.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om