Fler slagna kvinnor vågar träda fram

- Det har blivit öppnare om det här, så man anmäler mer än på 1970-talet. Det säger Gunnar Ege vid Västervikspolisen. Han har jobbat i många år med att utreda våldsbrott mot kvinnor.

Vid videoinspelade förhör använder sig polisen av två kameror, för att få så bra bild som möjligt av vad som hänt.

Vid videoinspelade förhör använder sig polisen av två kameror, för att få så bra bild som möjligt av vad som hänt.

Foto: Karin Hertz

Västervik2010-10-11 00:00
Gunnar Ege tror att antalet brott ligger på samma nivå som tidigare, men att mörkertalet har minskat. Att socialförvaltningen satsar mer på den här gruppen nu, plus att det finns skyddat boende i kommunen, kan ha spelat in för att fler kvinnor vågar ta steget och anmäla misshandel.- Kommunen har blivit bättre på att värna om kvinnorna, säger Gunnar Ege.Men fortfarande är det ett problem att kvinnorna kanske inte vågar eller orkar fullfölja, efter den första anmälan. Detta kan upprepas flera gånger.Och när ord står mot ord, och kvinnan inte vill medverka längre, och det inte finns någon bevisning som stödjer hennes första version - då blir det ingen fällande dom i tingsrätten.Ibland kan närstående till kvinnan höras om sina iakttagelser, men ofta är det så att den som slår är noga med att göra sin partner illa där det inte syns eller på ställen som man inte vill visa för någon. När det väl syns, har det gått långt.Att få fram stödbevisning i ett tidigt skede kan alltså vara avgörande för om det ska gå att komma framåt i rättsprocessen.Antingen kan kvinnan själv eller sjukvården fotografera skadorna. Hon kan också skriva ner vad som hänt med datum och tider.Ett annat bra sätt är att spela in ett förhör på video, gärna så fort det går, när det handlar om relationsbrott.- Det är svårt med de här ärendena. I akutsituationer vill de ofta berätta, men sedan är det ofta som de ändrar sig och inte vill medverka. Man tappar många under resans gång, säger Gunnar Ege.Ett kort videoförhör kan göra stor skillnad, men det är inte alltid det går att genomföra som önskat, eller så vill inte kvinnan.- Vi tvingar ingen, men de flesta har inget emot det. Man får en friare berättelse än vid ett vanligt förhör, och så får man med kroppsspråket också. Hon kan till exempel visa hur han slog. Det är ett bra stöd för åklagaren i rättsprocessen, säger Gunnar Ege.
Statistik
De senaste fem åren har det skett en tydlig ökning av antalet anmälningar av våld mot kvinnor, från 631 i Kalmar län år 2005 till 819 i år.I Västerviks kommun var det 93 sådana anmälningar år 2005, mot 111 i år.I den statistiken inräknas mord, dråp, försök till mord eller dråp, misshandel, olaga hot, grov kvinnofridskränkning, grov fridskränkning, våldtäkt, försök till våldtäkt.Varje år blir i genomsnitt 17 kvinnor i Sverige dödade av sin partner eller före detta partner. Den uppgiften gäller perioden 1990-2005 och kommer från Brottsförebyggande rådet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om