Flera hinder för nyanställningar

Ekonomiska skäl, brist på kompetens och hellre ett samarbete med andra entreprenörer. Det är orsaker som gör att företagare i Västervik inte anställer fler.

Västervik2006-02-10 09:00
En enkät på VT:s hemsida i december och januari har vänt sig till lokala arbetsgivare med frågor om de planerar att anställa eller inte. 17 arbetsgivare har svarat. Sju av dem har inga anställda i dag och av de övriga är det bara fyra som har fler än tio anställda.

De 17 finns inom alla branscher: skogsbruk, handel, restaurang, verkstadsindustri och olika typer av tjänste- och serviceföretag. Sju av företagen är mer än tio år gamla och fyra är nystartade under förra året.

Enkäten handlar främst om intresset för och möjligheten att anställa personal.
Drygt en tredjedel av arbetsgivarna planerar för fler anställningar i år. Sex av de 17 som svarat räknar med att anställa en eller två personer under 2006, och en planerar att anställa 3-5 personer.

Tio av arbetsgivarna svarar att de har övervägt att anställa fler men avstått. Skälet är lika ofta ekonomin som svårigheter att hitta personer med rätt kompetens. Tre svarar att de hellre vill anlita andra företag som underleverantörer än att själv anställa personal. Stelbenta regler är också ett skäl, liksom oron för att de anställda ska bli sjuka vilket belastar ekonomin.
Sju av arbetsgivarna har övervägt att anlita bemanningsföretag.
Om man har ett småföretag får man minskad arbetsgivaravgift med fem procent upp till 3090 kr av månadens lönesumma. Vi frågade om detta vid något tillfälle påverkat arbetsgivaren att anställa fler. 13 svarar nej, två svarar att det fått dem att anställa fler och två att de övervägt att anställa.
En av dem som svarat i VT:s enkät skriver så här: "Har inget intresse av att växa med bolaget".
Nyligen presenterade arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv en undersökning som visar att i genomsnitt sju av tio företag i landet vill växa om möjligheten finns. Företagen i Kalmar län ligger lite över den siffran, här har 73 procent svarat att de vill växa.
Av länets tolv kommuner är det Kalmar som har flest växtvilliga företagare, med 84 procent, medan 74 procent av företagen i Västervik vill växa.
I hela landet är det
37 000 företagare som svarat på Svenskt Näringslivs enkät.
Företagarna har också fått svara på vad som krävs för att en tillväxt ska kunna ske i det egna företaget i Kalmar län. Majoriteten svarar "ökad efterfrågan" och hälften svarar "sänkt arbetsgivaravgift" och drygt en tredjedel "tillgång till kompetent personal".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om