Flora och fauna på schemat för naturguider
Vid sidan av arbetet som högstadielärare i Överum utbildar sig Gunnar Bertilsson till naturupplevelseguide vid Högskolan i Kalmar. I går var hans klass i Västervik för att lära sig mer om tätortsnära natur.
Naturguide. Jan Mikaelsson, till vänster, är kursledare för utbildningen för blivande naturupplevelseguider. Gunnar Bertilsson är i vanliga fall lärare i Överum, men ser utbildningen som ett bra komplement.FOTO: ANDERS LILJEGREN
Foto: Fotograf saknas!
Då har han och hans klasskamrater i utbildningen för blivande naturupplevelseguider samlats i det som ska bli ett naturum på Kulbacken. Att samarbeta med detta, eller något av de andra naturum som finns i Sverige, är en självklar del av utbildningen.
Under den treåriga distansutbildningen får studenterna lära sig både pedagogik och mer om olika landskap och miljöer.
- Vi vill att studenterna ska kunna leda grupper i många olika miljöer och därför måste kunskapen var väldigt bred. Samtidigt som man kanske berättar om en bergart så ska man med det andra ögat också kunna notera vad för slags örn som flyger över en och veta hur gammal den är, berättar Jan Mikaelsson, en av två kursledare för utbildningen.
Därför utbildas studenterna i allt från geologi till ekologi. På schemat står undervisning i bland annat flora och fauna, fornlämningar och kulturlandskap. När utbildningen är klar är tanken att guiderna ska kunna leda både turistgrupper och grupper från företag, föreningar och kommuner som vill komma ut i naturen.
Distanskursen vid Kalmar högskola är den enda akademiska utbildningen av sitt slag, och ett hundratal personer läser i dag antingen det första eller andra året av den treåriga utbildningen. En handfull av dessa kommer från Västervik.
- För mig är det här ett komplement till arbetet som NO-lärare, säger Gunnar Bertilsson. Vi i Västervik träffas någon gång i veckan på Futurum då vi är uppkopplade mot Kalmar och lyssnar på föreläsningar, och sedan träffas hela klassen en gång varje månaden för att vara tillsammans ute i naturen.
Tidigare har gruppen varit både på Öland och på västkusten, där man lärde sig mer om fåglar. Förhoppningen för kursledarna är att utbildningen ska fortsätta att locka folk.
- Vi har studenter från hela sydöstra Sverige. Vi vill utbilda studenterna så att de blir egna entreprenörer och kan jobba i anslutning till naturen, berättar Jan Mikaelsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!