Flygande start för ägg från Mommehål
Lisbet Eriksson och Mats Gustafsson trodde aldrig att det skulle bli en så enorm efterfrågan på deras ekologiska ägg från Mommehåls gård, utanför Västervik. Efter bara ett år funderar de på att fördubbla antalet höns.
Ekologiska värphöns har rätt att vara utomhus en tredjedel av sitt liv, om de vill. Lisbet Eriksson och Mats Gustafsson ger dem några grässtrån att smaska på.
Foto: Karin Hertz
Ekoägg
Vid ekologisk äggproduktion ska hönsen ska ha utevistelse - fyra kvadratmeter betesmark per höna. Hönsen ska ha mer utrymme såväl i huset som på sittpinnar och i värprede än vid konventionell äggproduktion. Hönsen ska ges dagsljusinsläpp och sandbad. Flocken får bestå av max 3 000 hönor. Hönsen ska ha ett kravgodkänt värphönsfoder.Källa: Föreningen för ekologisk fjäderfäproduktion
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!