Flygande start för ägg från Mommehål

Lisbet Eriksson och Mats Gustafsson trodde aldrig att det skulle bli en så enorm efterfrågan på deras ekologiska ägg från Mommehåls gård, utanför Västervik. Efter bara ett år funderar de på att fördubbla antalet höns.

Ekologiska värphöns har rätt att vara utomhus en tredjedel av sitt liv, om de vill. Lisbet Eriksson och Mats Gustafsson ger dem några grässtrån att smaska på.

Ekologiska värphöns har rätt att vara utomhus en tredjedel av sitt liv, om de vill. Lisbet Eriksson och Mats Gustafsson ger dem några grässtrån att smaska på.

Foto: Karin Hertz

Västervik2010-05-27 00:00
Det kan tyckas som om 600 höns är ganska mycket, speciellt som de ändå värper ett ägg var, varje dag. Men det räcker inte. Västerviksbornas aptit på Mommehålsäggen är så stor att de ofta tar slut i butikernas hyllor.- Många är irriterade att vi inte har ägg på Kvantum, men vi får inte fram så att det räcker, säger Mats Gustafsson.Han och Lisbet hade hobbyhöns i många år, innan de för något år sedan drog i gång i större skala på Mommehåls gård, som de köpte 2006.I juni förra året skaffade de 300 höns av rasen vit lohmann, och senare 300 till av den bruna varianten.- Man måste ha en sådan högproducerande ras om man ska få ekonomi i det, eftersom ekologiskt foder är dubbelt så dyrt som konventionellt, säger Lisbet, som också passar på att berätta att de bruna äggen kommer från de bruna hönsen och vice versa.Till hösten funderar de på att bygga ut, och då blir det för att kunna ha dubbelt så många höns som i dag. Men de kanske väljer att utöka i etapper. Även om de trivs med sina höns, vill de hinna med något annat i livet än att mata höns, se till höns, plocka ägg och packa ägg. De vill också kunna ha kontakt med hönsen som individer, och det går inte om det blir för många.- Det får inte bli en djurfabrik med 5 000, säger Lisbet.Om man har så många hönor hemma, äter man kanske en hel del ägg? Jodå, den teorin visar sig hålla. Lisbet och Mats säger att de nog äter två ägg per person och dag, både kokta och stekta. Och det blir en hel del pannkakor...Som producenter av ekoägg är de med i Föreningen för ekologisk fjäderfäproduktion, som snart kommer ut med en kokbok med recept på äggrätter.Den ska då finnas till försäljning i bland annat gårdsbutiken i Mommehål, där man - förutom ägg - kan köpa diverse plantor och så småningom även grönsaker från egen odling.Vi får bara kika in lite försiktigt genom dörrspringan till hönshuset, för att inte riskera att dra in salmonella. Hönsen tittar nyfiket tillbaka. Lisbet och Mats byter såväl kläder som skor när de går in till hönsen och var 15:e vecka måste de skicka in prover, bland annat från ströbädden, för att visa att det inte finns någon salmonella i hönshuset.- Om vi skulle få in det, tror jag att vi skulle ge upp. Det är svårt att få en försäkring som täcker det, säger Lisbet.Visserligen drabbas inte ekohöns oftare av salmonella än andra höns, fastän de går ute så mycket, men det är ändå ett orosmoment.Ekohöns ska ha möjlighet att gå ute en tredjedel av sitt liv. På Mommehåls gård står hönsluckorna öppna från morgon till kväll, och då är hönsen gärna ute. Fast snö tycker de inte om.Förutom hönsfoder äter de råa rotfrukter, och har inga problem med att hacka sönder dem.- Det tar inte många minuter förrän en morot är uppäten, säger Lisbet.
Ekoägg
Vid ekologisk äggproduktion ska hönsen ska ha utevistelse - fyra kvadratmeter betesmark per höna. Hönsen ska ha mer utrymme såväl i huset som på sittpinnar och i värprede än vid konventionell äggproduktion. Hönsen ska ges dagsljusinsläpp och sandbad. Flocken får bestå av max 3 000 hönor. Hönsen ska ha ett kravgodkänt värphönsfoder.Källa: Föreningen för ekologisk fjäderfäproduktion
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om