Flyglinje i fokus på Tillväxtdag

Björn Ulvaeus vill starta en flyglinje mellan Västervik och Bromma tillsammans med bolaget Nextjet.

Björn Ulvaeus presenterade planerna på Västerviksflyg. Ett bolaget där resenärerna skulle kunna bli delägare.

Björn Ulvaeus presenterade planerna på Västerviksflyg. Ett bolaget där resenärerna skulle kunna bli delägare.

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-05-26 00:00

Kravet för att bolaget ska etablera sig är att det finns en garanterad försäljning av biljetter.

På Tillväxtdagens program stod det att Björn Ulvaeus skulle presentera planerna på lägenhetshotell på Slottsholmen, men under talets gång levererade han två stora nyheter:

 Han presenterade ett koncept för hur Västervik skulle kunna få en flyglinje. Han har kontaktat bolaget Nextjet som gjort en kalkyl som visar att det krävs 30 000 sålda flybiljetter om året för att en flyglinje ska bära sig. Björns idé är att företag och andra som har behov av flyg till Stockholm tecknar en förbindelse att köpa ett visst antal biljetter årligen i fem år. Då får bolaget ett garanterat underlag. De som tecknar förbindelsen blir andelsägare i bolaget, och kan på sikt få del av vinsten om bolaget blir lönsamt.

 Ett renodlat hotell på Slottsholmen. Tidigare har man pratat om ett koncept där lägenheterna i höghuset på Slottsholmen säljs som ägarlägenheter. Ägarna kan sedan hyra ut rummen via en hotellrörelse i huset. Nu blir rummen i två av våningarna renodlade hotellrum för att ge hotellrörelsen en god bas.

Det var en glad Björn Ulvaeus som mötte VT efter föredragningen.

Hur länge har ni diskuterat flygförbindelsen?
- Jag och Nextjet började titta på möjligheterna för ett halvår sedan.

Det var ingen slump att Björn Ulvaeus vände sig just till Nextjet. När bolaget startade för ett tiotal år sedan hjälpte han till med finansieringen i uppstartsfasen. Bolaget har erfarenhet av att driva trafik på mindre orter, och talar sig varm om vikten av att ha en lokal förankring.

Har det här konceptet med förhandsförsäljning av biljetter testats tidigare?
- Nej, däremot finns det lösningar där man lokalt har fått teckna sig i andelar i bolaget på några orter. Konceptet med att folk förbinder sig att köpa biljetter är bättre, då vet man att det finns ett underlag för trafik. Den ekonomiska risken blir mindre, säger Brian Liddle, marknadschef på Nextjet.

Redan under Tillväxtdagen förband sig ett företag, Gunnebo Industrier, att köpa 100 biljetter om året.

Har Västerviks kommun kommit med några förbindelser?
Med på scenen fanns kommundirektör Carl-Magnus Mårheden. Han konstaterade att dagens bana på 800 meter inte kommer att räcka. Redan nu är en förlängning på 200 meter beslutad, men inte heller det kommer att räcka för de flygplanstyper som Nextjet vill trafikera med:

- Säljer man 35 000 biljetter kommer vi att genomföra den investering som krävs för att trafiken ska komma igång, sade Mårheden.

När det gäller hotellplanerna säger Björn Ulvaeus att det rådgivaren Pelle Lydmar, som är ett känt namn i hotellbranschen, som kommit fram till att modellen med ett hotell som inte hade egna rum utan fick låna ägarlägenheter inte höll.

- Det måste finnas en bas med egna rum. Hotellet får inte riskera att stå utan rum när det kommer kunder, säger Björn Ulvaeus.

Hotellet kommer att ha 50 - 60 rum på två våningar. Kvar finns ett 40-tal ägarlägenheter att sälja på de översta våningarna. Redan nu har man 600 intresseanmälningar.

Nextjet en doldis

Flygbolaget Nextjet är det kanske inte så många som hört talas om, men bolaget är en stor aktör inom svenskt inrikesflyg. I dag flyger man på 19 orter framförallt i norra Sverige.

- Det ägs av fem unga entreprenörer, säger marknadschefen Brian Liddle, som var på plats på Gränsö.

Han framhåller bolaget redan i dag är etablerat så att man är ansluten till alla stora globala bokningssystem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om