Flyktingmottagandet skjuts på framtiden

Politikerna i socialnämnden väljer att skjuta upp beslutet om hur många flyktingar kommunen är beredd att ta emot under året. På Integrationsverkets önskelista står 137 personer - ett antal som kommunens integrationsenhet saknar resurser att ta hand om.

Framgångsrik inslussning. Anna Gren och Christina Ekstrand anser att integrationen av de nyanlända svenskarna fungerar bra. Men för att kunna ta hand om fler behöver integrationsenheten mer resurser.  Foto: ANDERS LILJEGREN

Framgångsrik inslussning. Anna Gren och Christina Ekstrand anser att integrationen av de nyanlända svenskarna fungerar bra. Men för att kunna ta hand om fler behöver integrationsenheten mer resurser. Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2007-02-08 00:25
De ökade flyktingströmmarna från främst Irak gör att Integrationsverket nu vädjar till landets kommuner att utöka antalet introduktionsplatser. Men integrationsenheten i Västervik beskrivs situationen redan nu som ansträngd.
- Vi räcker inte till för 137 personer och man måste också tänka på att de behöver bostad, arbete, barnomsorg och skola, säger chefen på kommunens integrationsenhet, Christina Ekstrand.
Under 2006 anlände 87 flyktingar till Västervik efter en tillfällig överenskommelse om att utöka mottagandet. Dessutom sökte sig ett flertal personer med behov av introduktion till Västervik på egen hand.
- Det har varit jättemycket här eftersom det kom många nya på en gång, fortsätter Christina Ekstrand.

Trots att antalet flyktingar i Västerviks kommun fyrdubblades under 2006 jämfört med föregående år fick integrationsenheten inga extra resurser.
- Det har varit väldigt tufft. I början blir det också mer täta träffar när de individuella planerna ska utformas. Det tar tid, säger Anna Gren, assistent på enheten.
Däremot anser personalen på enheten att det finns kapacitet att ta emot fler än det löpande avtalet med Integrationsverket om 30 flyktingar årligen.
- Vi anser att vi har resurser att ta hand om 60 personer. Vi har också föreslagit att vi får en anställd till som kan jobba med detta. Men beslutar politikerna om fler flyktingar så måste vi lösa det. Det är vår uppgift, säger Christina Ekstrand.

Den största gruppen som anländer till Västervik är irakier på flykt undan kriget i hemlandet.
- Många kommer från flyktingförläggningen i Högsby och har sökt till Västervik för att de har kontakter, släkt och vänner här.
Sedan 2003 har Integrationsverket placerat 167 personer i Västervik.
- Det är ytterst få som behöver stöd från oss om man tittar på gruppen som kom 2003. De flesta är ute i arbete eller studier, och bor inte kvar i Västervik.

Christina Ekstrand bedömer att man lyckats väl med sin uppgift att slussa in de nyanlända svenskarna i samhället. Samarbetet mellan arbetsförmedlingen och komvux är en bidragande del i framgången.
- Vi jobbar tillsammans med individerna och har förståelse för varandras regelverk. Det är inte så självklart i alla kommuner att få till det här samarbetet.
Enheten har också en handläggare som särskilt jobbar för att introducera de nyanlända till arbetsplatser i kommunen.
- Vi satsar mycket på arbetsbiten och jobbar hårt med kontakten med arbetslivet, säger Christina Ekstrand.
Sammanlagt har integrationsenheten sex anställda. Tre är socialsekreterare.
Så här introduceras flyktingar i Västervik
Integrationsverket tar kontakt med kommunen för att presentera antalet flyktingar och vilka de är. Samtliga har då fått permanent uppehållstillstånd.
Bostad ordnas före ankomsten till Västervik. Under 2006 fick de flesta flyktingar en bostad inom tre månader i Västervik stad, Gamleby och Ankarsrum.
De nyanlända får direkt en handläggare på integrationsenheten och kontakt med socialsekreterare. Papper och myndighetskontakter gås igenom. Skola eller dagis för barn ordnas snabbt. Vuxna anmäls till Sfi-svenska för invandrare.
En individuell plan utformas för kortsiktiga och långsiktiga mål. Integrationsenheten ger stöd och råd under tiden.
Statliga medel för en introduktionsplats betalas ut under två år men beräknas räcka i 3,5 år.
Under 2006 infördes så kallad heldagsintroduktion i komvux regi. Mellan klockan 8.30 och 16.00 kombineras undervisning i svenska med temainriktade studier som exempelvis samhällskunskap, praktik, datorkunskap, vardagsmatematik och starta-eget-kurser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om