Flyttar till jobb och studier

Regionförbundet har undersökt varför folk flyttar från och till länet.

Arkivbild. ANDERS STEINER De som flyttar ut från Västervik är fler än de som flyttar in. Och de som flyttar härifrån gör det främst för att få nytt jobb eller börja studera.

Arkivbild. ANDERS STEINER De som flyttar ut från Västervik är fler än de som flyttar in. Och de som flyttar härifrån gör det främst för att få nytt jobb eller börja studera.

Foto:

Västervik2004-12-11 00:25
Kvinnor flyttar mest, och de väljer att flytta till Kalmar län för att få ökad livskvalitet, inte minst när det finns små barn i familjen. Men gäller det att hitta jobb och bättre framtidsutsikter, då är det utflyttning som gäller.
Regionförbundet har gjort en undersökning bland både inflyttade och utflyttade över länsgränsen under 2003, och frågat vad som ligger bakom deras flyttning. Undersökningen ger flera intressanta svar.
Mer än hälften av dem som flyttat från länet uppger att det blivit lättare att få jobb efter flyttningen. Samma sak säger bara 14 procent av inflyttarna till länets kommuner och en tredjedel menar att det blivit svårare att hitta jobb efter flytten hit. Liknande förhållanden gäller möjligheterna till vidare studier.
Men över hälften av inflyttarna tycker att de fått bättre tillgång till naturen och rikare naturupplevelser.

En 28-årig kvinna som flyttat till Västervik citeras i rapporten från Regionförbundet: ?Jag och min man väntade vårt första barn och sökte en lugn och trygg plats i Sverige för henne att växa upp i. Västervik verkade ha bra barnomsorg, skola och möjligheter till arbete. Det senare visade sig ju inte riktigt stämma.?
En kvinna i 60-årsåldern som flyttat hit svarar att hon och maken vill bo ?nära hav, kust och naturområden samtidigt som man har stadens möjigheter till kultur, det är mycket viktigt när man blir äldre. Lugnt tempo, trevliga människor, god serviceanda är andra bidragande orsaker.?
2.273 personer har svarat på enkäten. Närmare hälften av dem är ungdomar under 30 år. Och mer än hälften av flyttarna är unga kvinnor med akademisk utbildning. Lärarutbildning är vanligast bland flyttarna.

En likadan studie gjordes 2000 och jämförelser med den visar något mer positiva attityder i dag till att stanna kvar, bara det fanns jobb. Kritiken mot utvecklingen i länet har dämpats under de här åren.
Under samma tid har Västervik minskat sitt invånarantal med 665 personer, vilket är den största minskningen i kommunerna i länet. Inflyttarna till länet kommer företrädesvis från Stockholm och kranskommunerna. I övrigt har den övervägande delen inflyttare kommit hit från de större universitetsorterna men även Gotland. Av dem som flyttat härifrån har fler valt Göteborg än Stockholm.
En fjärdedel av inflyttarna är återvändare till hembygden och en tredjedel har släktingar här.
Genomgående visar svaren att de som flyttat härifrån är mer nöjda med kommunikationer, nöjes- och kulturutbud och andra möjligheter till fritidssysselsättningar, samhällsservice och butiker efter flyttningen De som flyttat hit är mer nöjda med bostad, boendekostnad och tillgången till natur efter flyttningen.

De som lämnat Västervik gör det för att hitta jobb och en bättre framtid. En man i 40-årsåldern som flyttat till Linköping skriver: ?Vi flyttar från en vacker, pittoresk glesbygd med dåliga framtidsutsikter till en dynamisk, expansiv, kunskapsinriktad region med goda kommunikationer.? Två unga 22-åriga kvinnor som båda flyttat till Göteborg uppger att de kanske flyttar tillbaka en dag.
En 25-årig kvinna, uppväxt i Västervik och som flyttat till Halmstad svarar: ?Nöjeslivet samt butiker, likaså kommunikationsförbindelser, är betydligt bättre här.? Hon skriver också om Västervik: ?Uppväxten kan aldrig bli bättre än den jag fick där.?
En ung man som flyttat till Malmö skriver i sitt svar: ?I Västervik finns ingen framtid för ungdomar, det är en pensionärsstad som sakta kommer att dö ut om inget mirakel händer& vilket det inte kommer att göra.?

I flera av svaren från utflyttarna riktas kritik både mot kommun och näringsliv, för brister i utvecklingsinsatser och arbetsmarknad.
En ¨30-årig kvinna, uppväxt i Västervik och som flyttat till en kommun i Blekinge, skriver: ?Jag är en välutbildad kvinna och vill inget hellre än att flytta hem igen men har sökt flera jobb jag är kvalificerad för, men inte lyckats få ett enda! Ofta går de till män, ibland med lägre utbildning, som vid flertalet tillfällen kommit från annan ort. Kommunikation mellan näringsliv och kommun efterfrågas!?
Flera av utflyttarna skriver om bristen på intressant arbete, låga löner på de jobb som finns och brist på utbildningsmöjligheter i Västervik. En uppger att om pendlingstiden på tåget till Linköping varit under en timme hade familjen bott kvar. Några nämner en alltför ensidig satsning på sommaraktiviteter och turism och för lite utbud under resten av året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om