"Folk har inte kunskap i att elda på korrekt sätt"

- Folk har inte kunskap i att elda på korrekt sätt. En längre tids ofullständig förbränning som följs av en enstaka kraftig förbränning kan ge soteld. Ett annat problem är att många eldar på tok för hårt i sina kaminer!

Västervik2008-12-29 17:23
Det säger brandmästare Jörgen Svensson på räddningstjänsten i Västervik. Han vill varna allmänheten nu när kylan börjat ta sitt grepp över Västervikstrakten och många gärna sparar el och olja genom att i stället elda.- När kvicksilvret sjunker börjar man elda på mera. Man lägger i mer ved i eldstaden och ökar samtidigt draget ordentligt för att få upp stugvärmen.- Har du då dessförinnan "fiseldat" en längre tid med halvfuktig ved och ofullständig förbränning har du skaffat dig rejält med bränsle inuti skorstenen i form av tjära och ett tjockt sotlager. Detta bränsle fattar eld när du höjer rökgastemperaturen, säger Jörgen Svensson.Han rekommenderar att alltid använda ordentligt, torrt bränsle och se till att brasan brinner ordentligt med bra drag och en rejäl rökgastemperatur. Då bildas inget bränsle inuti skorstenen som kan ta eld.- En annan orsak till bränder den senaste tiden är att folk eldar på tok för intensivt i sina kaminer.- Att värma upp hus blir bara dyrare och dyrare och därför installeras det kaminer friskt. Ofta kan de kopplas in på befintlig rökgång. Vad många dock glömmer är att varje kamin har en viss tillåten effekt, uttryckt i kilowatt. Till varje kamin finns en bruksanvisning som säger exakt vilken kapacitet den är godkänd för.Brandmästare Jörgen Svensson berättar om en brand nyligen i Västervik där det i bruksanvisningen tydligt och klart framgick att maximalt två kilo torr ved per timme fick eldas i bostadens nya kamin.- Det motsvarar 3-5 normala vedträn i timmen. Det är inte mer än du kan hålla alla vedträna mellan dina två händer. Vid branden hade man eldat betydligt kraftigare med kaminen som nästan glödde.- Väldigt många eldar alldeles för mycket ved per timme mot vad kaminen är testad och typgodkänd för. Det blir då oerhört heta rökgaser upp genom skorstenen. I värsta fall kan det ta eld i materialet omkring skorstenen eller rökkanalen.Jörgen Svensson berättar att "normal" och typgodkänd eldning i kaminen ska ge en temperatur i skorstenen på runt 300 grader. Den som vråleldar kan dock lätt komma upp i mer än den dubbla temperaturen.- Det är oerhört viktigt att du innan du första gången använder en kamin tar reda på hur mycket man får elda i den. Många går över gränsen så att det sjunger om det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om