"Folk kommer att dö"

Ambulansverksamheten i kommunen kan drabbas när färre vikarier tas in. Personalen i Västervik är orolig och befarar att patienterna kommer att drabbas. - Förr eller senare kommer det att leda till att någon dör, säger ambulanssjuksköterskan Tommy Persson.

Ambulanspersonalen i Västervik, från vänster Tommy Persson, Johan Kullander och Adam Reuterskiöld, är orolig över hur patienterna ska drabbas om inga vikarier     får tas in.

Ambulanspersonalen i Västervik, från vänster Tommy Persson, Johan Kullander och Adam Reuterskiöld, är orolig över hur patienterna ska drabbas om inga vikarier får tas in.

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-02-10 10:13
De nya bestämmelserna har inte trätt i kraft än. Men förslaget är att tillfälliga timvikarier inte får tas in när någon ambulanspersonal ringer sig sjuk med kort varsel. För Västerviks del, som har två dygnsambulanser placerade i Västervik och en dagambulans placerad i Gamleby, innebär det att man kommer att ha en ambulans mindre än vanligt en sådan dag. Om någon från dygnsambulansen ringer sig sjuk tas i stället en medarbetare från dagambulansen i Gamleby in. Ambulansen i Gamleby ställs då av för den dagen. När dagarbetaren slutar klockan 17 på eftermiddagen, ställs i stället en av de två dygnsambulanserna av. Det innebär att Västervik nattetid kan ha bara en enda ambulans som ska serva hela kommunen. - Det känns som ett försök att ta bort resurser i smyg, säger Adam Reuterskiöld som är ambulanssjuksköterska. Tommy Persson räknar med att restiden till vissa patienter kan förlängas med tio till tolv minuter av nyordningen. Det är värdefull tid som förloras om ambulansen inte kan nå fram i tid. Hjärtpatienter kan komma extra mycket i kläm då varje minut minskar chansen att få igång en defibrillerbar rytm efter ett hjärtstopp. Tiden är också knapp för barn som satt i halsen eller gravida kvinnor som drabbas av blödningar som kan leda till missfall. - Getingstick och allergiska reaktioner är det också väldigt bråttom att behandla, säger kollegan Johan Kullander. Redan i dag upplever ambulanspersonalen att man ofta har ont om bilar. Av de två dygnsambulanserna används ofta en till längre, förbokade transporter till exempelvis Kalmar, Linköping eller Lund. - Om akutambulansen då är upptagen och det för dagen inte skulle finnas någon ambulans i Gamleby skulle vi inte ha någon ledig ambulans om det händer något mer. Det här är ett fruktansvärt hårt slag mot befolkningen i norra kommundelen som förlorar en del av sin trygghet, säger Tommy Persson. Leif Svensson är chef över ambulansverksamheten i norra länet och han delar personalens oro. - Det är visserligen inte fråga om att ta bort några bilar permanent. Men det är klart att det kan bli kännbart ändå. Norra kommundelen kan komma att drabbas hårt om vi står med bara en dygnsbil på natten. Det känns inte tryggt att ha det på det viset, säger han.
Ambulansorganisationen
I Västerviks kommun finns två dygnsambulanser placerade i Västervik. Två personer per ambulans jobbar mellan 07.00 till 07.30 morgonen därpå. Det finns också en dagambulans som står i Gamleby mellan 07.00 och 17.00. Även den bemannas av två personer. Målet är att 90 procent av patienterna ska nås inom 20 minuter. I dag klarar man det med nöd och näppe på vissa orter i kommunen nattetid. Särskilt hårt drabbas orter som Ukna, Odensvi, Loftahammar och Hjorted. Kalmar län är ambulanstätt och har en jämförelsevis hög kostnad för sin verksamhet i förhållande till andra län. Det beror till stor del på den geografiska strukturen, med ett avlångt län och bara en påfart till Öland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om