Folkhögskolans kök vill bli Kravmärkt

En arbetsgrupp på Gamleby folkhögskola har sökt 70 000 kronor till en förstudie om hur skolans kök ska kunna Kravcertifieras.

Kokerskan Karin Aringstam är en av tre i arbetsgruppen i Gamleby folkhögskolas kök som vill göra en studie av förutsättningarna för att KRAV-certifiera verksamheten.

Kokerskan Karin Aringstam är en av tre i arbetsgruppen i Gamleby folkhögskolas kök som vill göra en studie av förutsättningarna för att KRAV-certifiera verksamheten.

Foto: Brandin Hans

Västervik2008-09-29 00:06
- Redan nu har vi en hel del produkter som är Kravmärkta, kaffe, grönsaker och mejerivaror, säger husmor Lis Gustavsson, som tillsammans med kokerskan Karin Aringstam och köksbiträdet Ingegerd Holm bildar arbetsgruppen.- Eleverna och andra kunder frågar efter Kravmärkta produkter och är i många fall mycket kunniga. Vi vill undersöka hur vi ska kunna gå vidare och för att lära oss mer inom området. Drömmen är att skolans kök ska bli Kravcertifierat. En del av arbetet blir, om pengarna anslås, att skapa en receptbank som baseras på årstiden och på närproducerade livsmedel. - Det här känns alldeles rätt där vi som folkhögskola, med folkhälsa som en grundpelare, ska lära oss mer och förhoppningsvis kunna profilera oss. Våra lärdomar kommer vi att dela med oss av till landstingets övriga folkhögskolor.Miljötänkandet har redan kommit långt i skolans kök. En källsorteringsanläggning finns där så gott som allting sorteras. Dessutom återvinns allt matavfall och blir till jord som i sin tur används till ett litet krydd- och tomatland. - Det gäller att alla i köket blir delaktiga, fortsätter Lis Gustavsson. Det är jag övertygad om för vi har duktiga och intresserade medarbetare. Större delen av maten lagas från grunden här i köket och då är det större möjligheter att ta kontroll över råvarorna och kunna deklarera för våra kunder vad som serveras på tallrikarna. Det är både spännande och roligt. Speciellt roligt är det eftersom styrelsen och rektor är mycket positiva till det här arbetet.Nästa månad får arbetsgruppen i köket veta om landstinget anslår pengarna. I så fall drar jobbet igång direkt och pågår ett år med en arbetsdag i veckan för en i gruppen och en halv dag i veckan för de båda andra. Att arbetet pågår så länge är viktigt för att få en årscykel i matsedelsplan och närproducenternas utbud.
Krav
Hela 96 procent av svenska konsumenter känner till Krav-märket. Kravs regler uppfyller EU:s regler för ekologisk produktion och är i vissa delar mer långtgående. Ett Kravcertifierat storhushåll ska bland annat bidra till en ökad tillgänglighet av Krav-certifierade rätter och produkter och goda kunskaper bland personalen om Krav och ekologisk produktion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om