För frisk för sjukskrivning, för sjuk för att söka arbete
Elisabeth Olsson har hamnat i kläm mellan försäkringskassan och arbetsförmedlingen.
Foto: ANDERS LILJEGREN Elisabeth Olsson tycker att hon har hamnat i kläm mellan myndigheterna. Försäkringskassan bedömer att hon kan stå till arbetsmarknadens förfogande. Men arbetsförmedlingen har en helt annan uppfattning. Hon är för sjuk för att jobba.
Foto:
2003 ställdes diagnosen myalgi, som resulterar i värk i armar och handleder. Efter tre år med sjukpenning bedömer Elisabeths läkare att hennes besvär inte utgör ett hinder för att kunna arbeta minst halvtid. Försäkringskassan halverade därmed hennes ersättning. Hon får nu 3 800 kronor i månaden.
- Den strypta ersättningen har raserat familjens ekonomi, konstaterar Elisabeth Olsson.
För att söka ett halvtidsjobb vände hon sig till arbetsförmedlingen. Men där fick hon inte skriva in sig. Arbetsförmedlingen bedömer att Elisabeths sjukdomssituation medför att hon inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande.
- Därmed är jag inte heller kvalificerad för ersättning från a-kassan.
Grunden för arbetsförmedlingens bedömning är ett utlåtande från Arbetscentrum/Rehab i Västervik. Under 2004 arbetstränade Elisabeth på Arbetscentrum under två perioder. Hon tillverkade pappersmappar, sydde grytlappar och gjorde datorövningar. Hon upplevde träningen som helt meningslös, och att de finmotoriska inslagen i arbetsuppgifterna medförde att värken i lederna blev värre.
I Arbetscentrums utvärdering av rehabiliteringsinsatsen konstateras att Elisabeth pratar för mycket, och har svårt att följa muntliga och skriftliga instruktioner.
- De enda instruktioner jag hade svårt för var en beskrivning till en grytlapp. Jag förstår inte hur man kan dra slutsatser om min arbetsförmåga efter det? Det hade varit bättre att jag fått arbetspröva på en riktig arbetsplats.
Arbetsträningen avslutades hösten 2004 eftersom Arbetscentrum "inte såg någon utveckling, som möjliggör en placering på arbetsmarknaden".
Men flera olika läkare gör alltså en helt annan bedömning. Även en utredning vid Försäkringsmedicinskt center i Tranås stöder uppfattningen att Elisabeth kan arbeta halvtid. I utlåtandet framgår att hon varken har psykiska störningar eller problem med koncentration och inlärning.
Elisabeth upplever att hon har hamnat i kläm mellan myndigheterna, som drar helt olika slutsatser om hennes arbetsförmåga. Hon är för frisk för att vara heltidssjukskriven, men för sjuk för att få söka arbete.
- Jag tycker att det är tvetydigt att jag tillåts söka jobb, men nekas att skriva in mig på arbetsförmedlingen för att få stöd att komma ut på arbetsmarknaden.
- Det känns som detta är ett sätt att både minska sjukskrivningar och arbetslöshet. Genom att ta bort mig i systemen kan man förbättra statistiken.
Elisabeth söker nu jobb på egen hand, men hon skulle behöva rådgivning och stöd från arbetsförmedlingen för att hitta ett lämpligt arbete.
- Jag skulle vilja försöka med något arbete som inte kräver så mycket finmotorik eftersom jag har värk i fingrarna. Det borde ju finnas olika former för anpassning till arbetsmarknaden.
Eftersom hennes ledbesvär har blivit förvärrade, skulle hon helst vilja bli helt sjukskriven i väntan på en ny medicinsk utredning som kanske kan förbättra hennes tillvaro.
- Men så länge de inte får ett nytt medicinskt underlag från en läkare, kan försäkringskassan inget göra. Jag vill inte gå hemma med halv sjukpension, men jag känner mig helt maktlös.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!