"För många skolor är det här nytt"

För några skolor i Västervik är det en ny erfarenhet att ta emot helt nyanlända barn.

- Jag kan! Milorad Ramadani räcker upp handen vid en räkneövning. Brevid honom lillebror Fabi Ramadani och läraren Sara Persson.

- Jag kan! Milorad Ramadani räcker upp handen vid en räkneövning. Brevid honom lillebror Fabi Ramadani och läraren Sara Persson.

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-02-13 00:00

När Lysingsbadet tog emot asylsökande för ett år sedan blev det aldrig aktuellt med skolundervisning. Migrationsverket bedömde att man många av dem som kom till Lysingsbadet inte hade asylskäl, och det gjordes snabbutredningar. De flesta avvisades redan efter någon månad.

I år har väntan blivit längre för många flyktingar, och enligt skollagen är kommunen skyldig att erbjuda undervisning till de asylsökande, däremot finns det ingen skolplikt.

Enligt Marcus Ulmner, den rektor som är ansvarig för de nyanlända, så har alla familjer som fått erbjudande att sätta barnen i skola tackat ja.

- De vill att barnen ska få en vardag som är så normal som möjligt under väntetiden.

I dag är det drygt 30 barn och ungdomar som får undervisning på sju skolor runt om i staden. Högstadieeleverna har samlats till Ludvigsborgsskolan, ungdomar i gymnasieåldern på Västerviks gymnasium. De övriga har delats upp på flera skolor.

- Tanken var att de skulle ha fått gå i skolorna i närområdet, men Fågelbäret som ligger närmast har ganska fullt med elever efter sammanslagningen med Karstorpsskolan, säger Marcus Ulmner.

Det gör att skolor även i norra delen av staden fått ta emot elever.

I dag vet man inte på skolorna hur länge eleverna ska undervisas. Avtalet mellan Lysingsbadet och Migrationsverket är förlängt fram till och med mars.

Även elever där familjerna som får uppehållstillstånd kan placeras på annat håll i Sverige.

- För barnens skull hade man kunnat tycka att det vore bra om de kunde vara kvar i Västervik, men så fungerar det inte, konstaterar Marcus Ulmner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om