Socialnämnden menade i sitt beslut i april att det borde rymmas i föräldraansvaret, att ge eleven stöd i att ta sig till skolan. De poängterade också att skolan även har andra stödjande åtgärder för eleven, som de tror på.
Föräldrarna får dock stöd av socialtjänsten och skolan, som menar att behovet ligger bortom vad man kan kräva av en förälder. Att föräldrarna redan idag gör ett stort jobb i att möta sitt barns problematik.
Förvaltningsrätten går på samma linje. De noterar också att en fungerande skolgång ingår i en skälig levnadsnivå.
Eftersom föräldrarna inte kan tillgodose dessa extraordinära behov fullt ut är det samhällets uppgift att ge stöd för att eleven ska komma iväg till skolan, slår de fast, och ger socialnämnden i uppdrag att se över ärendet igen. Och hitta en form som fungerar.
I mars månad var ett 20-tal grundskoleelever i Västerviks kommun vad som brukar betecknas som hemmasittare, vilket alltså innebär att de inte går i skolan över huvudtaget.
Problemet har ökat under pandemin. Det "normala" de senaste åren har annars varit att 10–15 barn hållit sig borta från skolan på heltid. Även kategorin elever med "problematisk skolfrånvaro" som eleven i artikeln, och har hög frånvaro, har ökat under pandemin, berättade elevhälsochef Gerd Henriksson i en artikel tidigare i våras.