Ett av de förslag som lyfts fram i Swecos utredning är att Ludvigsborgsskolan, "Ludde", blir en större 7–9-skola, med plats för 700 elever. Men det är inget bra förslag, tycker de föräldrar som vi har pratat med.
Robert Landqvist konstaterar att det resursmässigt säkert kan vara bra med en så stor skola, men själv tycker han att det blir för stort. Han tror att det kan vara bra att dela upp vissa elever.
Med bara ett högstadium i staden blir det också stora avstånd till skolan för många elever.
– Sedan är det vettigt att det finns två möjligheter, tillägger han.
Där får han medhåll av en annan pappa med barn på Brevik: Mikael Lundgren.
– Det är risk att det skulle bli rörigt på en så stor skola.
Utredningen innehåller även alternativet att Breviksskolan blir en 7–9-skola för 380 elever eller att kommunen kombinerar Brevik som F–9-skola med Ludde 7–9 för 340 plus 540 elever.
Mikael och hans sambo, Emilia Göransson, ser både fördelar och nackdelar med de här två alternativen.
Å ena sidan tycker Mikael att det kan vara bra att ha det uppdelat och bara ha högstadium på Breviksskolan.
– Det blir så stora skillnader med de små och stora barnen vad gäller behov och skolgård som ska passa.
Emilia är inne på samma linje.
– Det är viktigt med en ordentlig skolgård, så att de rör på sig. Men den behöver ju passa alla då, och det är en utmaning, tänker jag.
För dem som familj, som bor nära Breviksskolan, skulle det samtidigt vara skönt om deras son Ville, 7 år, kunde få gå hela sin grundskoletid på samma skola, där han redan trivs.
Att bygga ett "jätte-Ludde" med plats för 700 elever tycker inte Emilia låter som någon god idé:
– Det verkar svårt att få en trygg skola med så många elever.
Gabriella Berns tror att det kan vara bra att ha en skola med barn i olika åldrar, så som det blir med alternativet Brevik som F–9-skola plus Ludde 7–9.
– Jag tror att de äldre barnen kommer att ta mer hänsyn. De får med sig det.
Hon berättar att de innan flytten till Västervik bodde i Jämtland ett tag. Dottern, Simone Berns, som i dag är 14 år och går i åttan på Ellen Keyskolan, gick då i en skola med flera olika stadier, från förskoleklass och upp till och med nian.
Men dottern tillägger att på den skolan var det uppdelat, så att de olika stadierna inte hade något större utbyte. De var i olika delar av skolan.