Förändringar – för resten av livet

I år är det tio år sedan vårdcentralen på Stora Trädgårdgatan i Västervik blev en certifierad hälsocentral.

Förebyggande. Lena Olsson och Tua Spengler startade hälsocentralens livstilsmottagning för tio år sedan. Stora trädgårdsgatan firar tio år som certifierad hälsocentral.

Förebyggande. Lena Olsson och Tua Spengler startade hälsocentralens livstilsmottagning för tio år sedan. Stora trädgårdsgatan firar tio år som certifierad hälsocentral.

Foto: Karin Hertz/VT

Västervik2017-05-18 18:47

Det var ett politikerbeslut som ledde till att vårdcentralerna blev certifierade hälsocentraler.

– Tanken var att vi skulle börja arbeta med förebyggande och inrätta livstilsmottagningar, säger Tua Spengler, hälsokoordinator på Stora Trädgårdsgatans hälsocentral.

På livsstilsmottagningen arbetar diabetessköterska, blodtryckssköterska, tobaksterapeut och det finns även en läkare som är ansvarig för mottagningen. Arbetet har varit lyckat, mycket tack vare en stöttande chef och att alla på hälsocentralen samarbetar, menar Tua Spengler.

– Vår livstilsmottagning är omtalad och vi får ofta ta emot studiebesök, säger hon.

Till en början var livsstilsmottagningen inte öppen för alla, men numera kan vem som helst kontakta hälsocentralen och be att få komma dit. Tua Spengler berättar att det är viktigt att "behandlingen" får ta tid. Hjälpen som hälsocentralen erbjuder ska leda till livstilsförändringar som patienten kan hålla fast vid resten av livet.

– Det är först nu som omgivningen börjar förstå att livstilsmottagningar finns och att landstinget har resurser att hjälpa till. Skulle jag generalisera skulle alla behöva fysisk aktivitet utskriven på recept. Vi behöver röra på oss!

Tua Spengler har nyligen tagit initiativ till att träffa patienter i grupp. Hon berättar om boken FYSS, Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling. I den kan läkare slå upp vilka fysiska aktiviteter som rekommenderas vid olika sjukdomar, på samma sätt som de slår upp fakta om olika läkemedel i FASS.

– Vi samarbetar också med Smålandsidrotten. När vi skriver ut fysisk aktivitet på recept går det till exempel att få rida. Vi har en aktivitetsledare på Målserum. Det är guld värt, säger Tua Spengler.

Andra samarbetspartners är exempelvis Västerviks simhall, Tjust rehab och Actic. Det går också att få innebandy eller fotboll utskrivet.

Hon poängterar dock att alla aktiviteter som skrivs ut sker till självkostnadspris.

– Det är viktigt att man gör det här av eget intresse och för att man vill satsa på det här.

Tua Spengler utvecklar arbetet hela tiden. Hon har planer på att börja samarbeta med mödra- och barnhälsovården till exempel.

Sista onsdagen i maj firar hälsocentralen jubileet med öppet hus. Då finns det möjlighet att lyssna på föreläsningar och prova på olika aktiviteter som linedance och stavgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om