Förbud slår hårt mot ålfisket i Västervik
Förbudet mot ålfiske slår hårt mot ostkustens fiskare där ålen är en stark tradition och ett viktigt komplement till övrigt fiske. I Västervik når många fiskare inte upp till Fiskeriverkets gräns för tillstånd.
Kalmar län är ett av de största ålfiskelänen i Sverige, och förbudet slår främst mot fritidsfiskare och yrkesfiskare med blandade fångster. Hittills har 150 ansökningar från länet inkommit till Fiskeriverket som beslutar om tillstånden. Av dessa har 78 personer fått klartecken för fortsatt ålfiske.
- 65 klarar infiskningsgränsen på 400 kilo per år. Övriga som beviljats tillstånd är exempelvis fiskare med mindre ålfångster men som förädlar fisken, säger fiskeridirektör Anders Kjellberg på länsstyrelsen i Kalmar.
Över tio yrkesfiskare i Kalmar län har fått nej. Anders Kjellberg anser att Fiskeriverket satt kilogränsen för högt.
- Det finns några yrkesfiske som råkat i kläm. De fiskar lax och torsk men når inte upp till ålkvoten. Men om någon fiskar 200-300 kilo ål bidrar det till försörjningen. Alla yrkesfiskare borde därför få tillstånd automatiskt.
En av yrkesfiskarna i Västervik som inte fått tillstånd av Fiskeriverket är Sten Nilsson i Händelöp. Ålfångsterna har varit lite ojämna och han har bara nått gränsen 400 kilo under ett av åren som Fiskeriverket bedömer. Det innebär att han nu går miste om ett värdefullt komplement till torskfisket.
- Jag har alltid fiskat ål under sommaren, och det har jag gjort under hela mitt liv. Man pratar om hur viktigt det är med en levande skärgård, men det blir svårt när det kommer nya förbud mot fisket hela tiden, säger Sten Nilsson.
Många upprörda fiskare i Västerviksområdet nämner även att Sveriges förbud snedvrider konkurrensen inom EU.
- Som det är nu ska vi spara ål åt andra EU-länder, som kan fiska mer i stället. Hade alla länder enats om ett förbud hade Sverige kunnat följa med, men nu skrattar ju de andra åt oss, säger Sten Nilsson.
Fiskeriverket motiverar förbudet och de strikta kilogränserna med att ålen som art är allvarligt hotad. Tillväxten av ål är kraftigt reducerad och arten har därför placerats på "röda listan".
- Det är steget före utrotningshotad. Det finns bara ett ålbestånd i världen och därför är det viktigt att göra något i Sverige. Det är också på gång att EU ska fatta beslut om förbud i sin förvaltningsplan för vidare implementering i de olika länderna. Vi hoppas att det ska ske under 2008, säger Johanna Eriksson på Fiskeriverket.
I Kalmar län finns 6 000 fastigheter med fiskerättigheter. Missnöjet med Fiskeriverkets beslut är mycket stort båda bland yrkesfiskare och fritidsfiskare där många sett ålfisket som en trevlig tradition, berättar Anders Kjellberg.
- Det är dystert. Det finns fiskare som ligger 20 kilo under gränsen för tillstånd men som fått avslag. Man har heller inte tagit hänsyn till att sälar förstört mycket av fångsten.
Sten Nilsson i Händelöp har överklagat Fiskeriverkets beslut.
- Men jag har inte hört något från dem. Det verkar dra ut på tiden och nu börjar ju ålsäsongen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!