Fördel för hemtjänst att jobba i små grupper

På Västervik söder hemtjänst 1 arbetade man redan innan coronautbrottet i små grupper med samma personer och så fort någon av hemtjänsttagarna visade förkylningssymptom var det full skyddsutrustning som gällde, från första början.

Krister Wessman, Tuulikki Kinnunen och Jessica Karlsson tror att deras avdelning inom hemtjänsten haft en fördel eftersom de jobbar i små grupper med samma brukare. Då är risken mindre att smittan sprids.

Krister Wessman, Tuulikki Kinnunen och Jessica Karlsson tror att deras avdelning inom hemtjänsten haft en fördel eftersom de jobbar i små grupper med samma brukare. Då är risken mindre att smittan sprids.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2020-10-03 13:30

Det berättar enhetschefen Mia Gunnhagen.

– Alla i personalen har fått en personlig ryggsäck där man ser till att allt finns innan man ger sig ut. Och vi har köpt in extra kläder för alla byten.

I deras område, som innefattar Hornslandet, Händelöp, Johannesdal, Karstorp, Örbäcken, Ytterhult och skärgården, har de inte haft något fall alls berättar Mia Gunnhagen.

Vad tror du att det beror på? Har det att göra med ert sätt att jobba?

– Det är jag övertygad om. Eftersom vi jobbar i små grupper minskar risken för smittspridning. Och vi har en otroligt kompetent personal som gör sina egna planeringar och tar ansvar.

– Man litar på kollegornas kompetens, säger Krister Wessman.

En viktig del har varit information. Han berättar att de har dialog och stämmer av varje morgon. På arbetsplatsen finns en "coronavägg" där nya direktiv och information har satts upp så fort något ändrats.

– Alla har tagit eget ansvar genom utbildningar via internet, säger Jessica Karlsson.

Tuulikki Kinnunen berättar att många även begränsat sig privat för att minska smittrisken.

– Och mina tanter och gubbar har varit väldigt förstående över det här med att vi har skyddsutrustning på oss, säger hon.

Mia Gunnhagen tycker också personalen varit bra på att hitta på egna initiativ för att se till att alla mått bra.

– Våra brukare har nog aldrig fått så mycket motion och utevistelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!