Fördyrat och försenat på Horn

De boende på Hornslandet går i väntans tider. På att kunna bygga ut sina hus och att få kommunalt vatten. Nu ser det ut som att det kan bli både senare och dyrare än vad som först sagts.

Hans Ellervik och Kenneth Marmelid, i Horns samfällighetsförening tycker att de 450 fastighetsägarna i området fått vänta alldelse för länge på nya detaljplaner, och besked om hur mycket det kommer att kosta att ansluta sig till VA-nätet.

Hans Ellervik och Kenneth Marmelid, i Horns samfällighetsförening tycker att de 450 fastighetsägarna i området fått vänta alldelse för länge på nya detaljplaner, och besked om hur mycket det kommer att kosta att ansluta sig till VA-nätet.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2011-03-23 00:00

Den senaste tiden har Horns samfällighetsförening fått höra flera oroväckande rykten om det pågåenden arbetet med att förse området med moderna detaljplaner och kommunalt vatten och avlopp.

- När förslaget om kommunalt vatten lades fram ursprungligen talades det om 130 000 kronor i anslutningsavgift. Nyligen fick vi höra en uppskattning på mellan 200 000 och 400 000 kronor. Kommunen vet inte exakt än, säger Hans Ellervik, ordförande i samfällighetsföreningen.

Föreningens vice ordförande Kenneth Marmelid berättar att för många äldre fastighetsägare i området kan en investering på 400 000 kronor, plus eget arbete bli ett för stort projekt. Alternativet blir att sälja huset. Med tanke på att det framöver kommer att släppas ut flera nya tomter i området så är risken att det kan bli svårt att bli av med huset.

Det andra orosmolnet dök upp för någon vecka sedan. Då fick en av de boende i området, Åke Lundgren, avslag på en tänkt tillbyggnad av sitt hus. Med den nuvarande detaljplanen får han bebygga sin tomt med högst 100 kvadratmeter. Med den nya detaljplan som enligt den ursprungliga planeringen skulle ha varit klar i vår så skulle han få bebygga tomten med upp till 250 kvadratmeter.

- Jag ville bygga 25 kvadratmeter över nuvarande gräns, och med tanke på att en ny plan var i faggorna, trodde jag att det skulle gå lätt, säger han till VT.

Till sin förvåning fick han nej, och bygglovshandläggaren motiverade det med att det var osäkert om det blev någon ny plan.

Föreningens, ordförande Hans Ellervik, som själv är kommunpolitiskt aktiv började göra efterforskningar och har fått intrycket att detaljplanearbetet gått i stå på grund av hög arbetsbelastning på plankontoret. Han har också fått höra rykten om att kommunen kan försöka lösa det genom att markägarna får betala planarbetet.

- Tydligen ska detaljplanerna på Horn upp kommunstyrelsen någon gång i april.

Han tycker att det är olyckligt om planen försenas av flera skäl. Först och främst för att hans medlemmar kan drabbas:

- De kan hamna i ett moment 22 där de får betala anslutningsavgift för kommunalt vatten, men sedan inte kan dra nytta av vattnet eftersom de inte får göra de nödvändiga utbyggnader av husen som krävs.

Marmelid och Ellervik tycker att det finns ett allmänintresse i att planer och VA moderniseras i området.

I dag finns det många otidsenliga avloppslösningar i det havsnära området vilket bidrar till övergödningen av Östersjön.

De säger också att de boende inte har några krav i övrigt på investeringar i gatubelysning eller bredare vägar.

- Vi vill ha kvar den lantliga karaktären. Det är det som är så underbart med att bo här. När man läggersig på kvällen, då är det verkligen svart ute, säger Kenneth Marmelid.

Ett gulnat lapptäckte

Sjönära fritidshus. Bebyggelsen av Hornslandet började på 1920-talet, men det var under decennierna efter andra världskriget som de stora fritidshusområdena växte fram.

Lapptäcke av bestämmelser. I takt med att nya områden bebyggdes togs det fram nya detaljplaner. Idag finns det nio olika planer för området. Den äldsta planen är från 1946 - dokumenten på kommunen har gulnat vid det här laget. Den yngsta från 1994. Det gör att det kan vara helt olika bestämmelser för hur två granntomter får bebyggas.

Nya tider, nya krav. Många av husen byggdes som sommarstugor, men trenden inte bara på Hornslandet utan i många liknande områden runt om i landet går mot att folk vill kunna bo i området året runt. Det ställer krav på större hus, och bättre infrastruktur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om