– Sedan 2011 har tandhälsan hos sexåringar försämrats i Kalmar län. Men i Västerviks har vi kunnat se en förbättring från och med 2014, säger Ann Hultquist som är tandläkare och klinikchef på Folktandvården, Stora Trädgårdsgatan i Västervik.
Folktandvården arbetar förebyggande och det är i en tidig ålder, redan som ettåringar, som barnen får sin tandhälsa undersökt. De barn i familjer som bedöms vara i riskzon för kariesangrepp kallas till kontroller betydligt tätare än andra barn. Det för att kunna stötta och hjälpa föräldrarna att komma in i vanor som främjar tandhälsan.
– Tandborstningen är viktig, likaså att bara dricka vatten mellan måltiderna. Tänderna behöver vila och det är lagom med sex mål mat om dagen. Godis bör man begränsa till en gång i veckan, säger Ann Hultquist.
Tandhygenist Eleonore Holmberg säger att föräldrar behöver hjälpa sina barn med tandborstningen upp till tio- tolvårsåldern. Det är först därefter som barn klarar att få sina tänder rena på egen hand. Eltandborsten är ett utmärkt hjälpmedel eftersom den är effektivare och skonsammare än vanlig tandborste.
Sedan i höstas jobbar Folktandvården med nytt upplägg i skolor. Tandhygenist Johanna Reuterving Smajic besöker bland annat sexåringar i förskolor.
– Vi borstar tänder tillsammans och jag berättar tandsagor. Jag möter barnen på deras nivå och pratar om varför det är viktigt att borsta tänderna. Barnen tycker det är roligt och de är väldigt intresserade, säger hon.